Den prosentvise veksten i læreplasser er størst i kommunene de siste fem årene, ifølge Kunnskapsdepartementet. Ill.foto: Colourbox.com
Den prosentvise veksten i læreplasser er størst i kommunene de siste fem årene, ifølge Kunnskapsdepartementet. Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Har fått to flere lærlinger på fem år

På fem år har antallet lærlinger per kommune/fylke økt fra knapt 8 til 10, viser nye tall fra Kunnskapsdepartementet. Prosentvis er den største veksten i kommunene.

Om lag tre av ti elever får ikke læreplass, men samtidig får flere elever læreplass enn før. I en pressemelding fra departementet går det fram at veksten i antall læreplasser har vært sterkest i kommunesektoren de siste fem årene.

  • Kommuner og fylkeskommuner + 32 %
  • Stat + 25 %
  • Privat + 16 %

– Privat næringsliv har fortsatt langt flere læreplasser, men vi ser nå  at offentlig sektor jobber offensivt og tar sin del av ansvaret. I Jeløya-plattformen sier vi at det skal stilles klare krav til det offentlige om å ta inn lærlinger. For selv om vi ser en kraftig vekst er potensialet for å ta enn flere lærlinger i offentlig sektor fortsatt stort, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) i pressemeldingen.

Målt i antall plasser er det likefullt de private bedriftene som har økt mest, med nesten 2.200 plasser på fem år. I kommunesektoren har det i samme periode blitt 1.066 flere læreplasser. Det er nå 4.409 læreplasser i Kommune-Norge, ifølge oversikten departementet har hentet fra Utdanningsdirektoratet.