Politikerne i Sandefjord kan konstatere at pengene fortsetter å strømme inn, uten å bli brukt på drift. Foto: Terje Lien
Politikerne i Sandefjord kan konstatere at pengene fortsetter å strømme inn, uten å bli brukt på drift. Foto: Terje LienTerje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Debuterer med 5 prosent driftsmargin

I kommunens første år var netto driftsresultat på nesten en kvart milliard kroner. Nye Sandefjord har snart 1 milliard kroner «på bok».

Sandefjord fikk et netto driftsresultat på 232 millioner kroner i fjor, ifølge det ureviderte regnskapet som Kommunal Rapport har fått kopi av.

Det er likevel 80 millioner kroner dårligere enn i 2016 for de tre gamle kommunene samlet, Sandefjord, Andebu og Stokke.

Målt mot kommunens samlete inntekter, er netto driftsresultat på 5 prosent. Den generelle anbefalingen fra Teknisk beregningsutvalg er et resultat på 1,75 %. Resultatet i Sandefjord ligger altså langt over dette nivået.

Sandefjord har nå et disposisjonsfond på 846 millioner kroner. Det tilsvarer 18 prosent av brutto driftsinntekter, nær det dobbelte av landsgjennomsnittet per 2016. Ut fra regnskapstallene vokste disposisjonsfondet i fjor med knapt 70 millioner kroner eller om lag 9 prosent.

Langsiktig gjeld i Sandefjord er nå på 30 prosent av brutto driftsinntekter. I fjor sank den langsiktige gjelda med 121 millioner kroner, ifølge balansen. Statistisk sentralbyrå publiserer 15. mars økonomitall for hele Kommune-Norge. Da kommer også mer presise tall for gjeld.