Norsk Presseforbunds advokat Kristine Foss mener de lukkete møtene i Skien er i strid med kommuneloven. Foto: Øyvind Aukrust
Norsk Presseforbunds advokat Kristine Foss mener de lukkete møtene i Skien er i strid med kommuneloven. Foto: Øyvind Aukrust
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Strid om lukkete gruppeledermøter er lovlige

De lukkete gruppeledermøtene i Skien er i strid med kommuneloven, mener Norsk Presseforbunds advokat Kristine Foss og jussprofessor Jan Fridthjof Bernt. Ordføreren mener praksisen er innenfor loven.

Foss begrunner det slik overfor Kommunal Rapport:

Lukkete møter i Skien

For om lag et år siden vedtok kommunestyret i Skien å sette ned gruppen «Styringsgruppe formålsbygg» i arbeidet med byens eiendomsstrategi.

Gruppa besto av ordfører, rådmann, gruppeledere og hovedutvalgsledere. Den hadde fire møter i 2017, uten offentlig innkalling eller referat.

Gruppa har fått mye kritikk og jussprofessor Jan Fridthjof Bernt har i lokalavisa Varden slått fast at praksisen er et klart brudd på kommuneloven. 

I tillegg har ordfører Hedda Foss Five (Ap) hatt lukkete møter med gruppelederne i bystyret, uten offentlig innkalling og referat. 

26. januar ble de lukkete møtene behandlet i et møte med kontrollutvalget og formannskapet i Skien, etter initiativ fra Tommy Ballestad (uavhengig).

Five forsvarte lukkingen av gruppeledermøter, og fikk bred støtte for det fra resten av formannskapet. Møtene i Styringsgruppe formålsbygg, vil Five og kontrollutvalget åpne.