Knut Storberget (i midten) ledet meklingen mellom Troms og Finnmark på Gardermoen. F.v.: Lise Svenning (H) fra Finnmark, fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik (Ap), Storberget, fylkesrådsleder i Troms Willy Ørnebakk (Ap) og Stein Ovesen fra Troms. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Knut Storberget (i midten) ledet meklingen mellom Troms og Finnmark på Gardermoen. F.v.: Lise Svenning (H) fra Finnmark, fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik (Ap), Storberget, fylkesrådsleder i Troms Willy Ørnebakk (Ap) og Stein Ovesen fra Troms. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Troms og Finnmark enige i mekling

Med hjelp fra mekler Knut Storberget ble Finnmark og Troms torsdag ettermiddag enige om hovedpunktene i en sammenlåingsavtale. 

Dette er noen av hovedpunktene i avtalen de to fylkeskommunene ble enige om etter to dagers mekling på Gardermoen, ledet av tidligere justisminister og påtroppende fylkesmann Knut Storberget:

  • Navnet på det nye fylket skal være Troms og Finnmark.
  • Den øverste politiske ledelsen og fylkesrådmannen skal sitte i Tromsø.
  • Tre nye avdelinger som skal jobbe med internasjonale forhold og nordområdene, folkehelse og samferdsel, blir plassert i Vadsø.
  • Ingen av de ansatte skal være nødt til å flytte som følge av sammenslåingen.

- Spenstig beslutning

Kommunalminister Monica Mæland (H) berømmer fylkespolitikerne som har framforhandlet avtalen.

– Dere har tatt stort lederskap, det er en veldig riktig beslutning dere har tatt. Jeg var ganske sikker på at dere ville komme i havn, men ikke så raskt. Vi er veldig glade for de beslutningene dere har tatt som vi nå slipper å ta i departementet, sa statsråden da avtalen ble signert på et hotell på Gardermoen torsdag ettermiddag.

Hun mener resultatet bærer preg av at begge parter har gitt og tatt. Mæland trekker spesielt fram den nye Vadsø-avdelingen som skal jobbe med internasjonale forhold og nordområdene.

– Det er en spenstig beslutning. De kommer helt klart til å være i førersetet for en viktig utvikling, sier kommunalministeren.

Harde tak

Storberget sier til NTB at den nye fylkeskommunen skal ta i bruk hele regionen.

– Jeg opplever at partene har vært veldig konstruktive. Det har vært harde tak, men samtidig har man vært kreative når det gjelder å finne gode løsninger, sier Storberget.

– Det er gjort et godt stykke arbeid for å sikre vekst i en region vi alle er glade i, sa den tidligere statsråden og stortingsrepresentanten da avtalen ble signert.

Steinflytting

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark mener at forhandlingene i sum endte opp med en avtale alle kan være fornøyde med.

– Vi har gitt og tatt. Ingen har fått det helt som de ville, men avtalen er i sum noe vi kan leve med, sa hun til NRK etter signeringen.

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) i Troms ville ikke være med på at de har brukt kjøttvekta og dermed sikret seg både politisk og administrativ toppledelse, samt seier i symbolkampen om navnet.

– Vi har flyttet på veldig mange steiner de siste dagene, og ingen har gitt mer eller mindre enn noen andre. Vi har landet på en modell som skal være utgangspunkt for å bygge det nye fylket fra i morgen, lød hans kommentar.

Veksle på møtesteder

Et av stridspunktene har vært hvor assisterende fylkesmann skal sitte. Nå blir det en i hver av byene Tromsø og Vadsø.

Det nye fylkestinget får 57 medlemmer, ifølge avtalen. Møtene skal veksle på å holdes i dagens Troms og Finnmark.

Gjennom mekling ble partene enige om sammensetningen av fellesnemnda, som skal være øverste politiske organ i den videre sammenslåingsprosessen fram mot 2020. Nemnda får 36 medlemmer, 19 fra Troms og 17 fra Finnmark. Lederen skal velges fra Troms. 

Forhandlingsdelegasjonen har foruten Vassvik og Ørnebakk bestått av Lise Svenning (H) fra fylkestinget i Finnmark og fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, Ivar B. Prestbakmo (Sp).