Finnmark Ap vurderer folkeavstemning

Regionreform. Finnmark Sp vil foreslå folkeavstemning om sammenslåing med Troms på fylkestingets møte 14. mars. Ap vurderer å støtte forslaget. 
Fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik (Ap) sier partiet vil vurdere å støtte forslag om folkeavstemning. Foto: Finnmark fylkeskommune

Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe skal klargjøre sitt syn på folkeavstemning dagen før fylkestingsmøtet, ifølge Klassekampen.

Senterpartiets forslag vil få klart flertall dersom Ap støtter det.

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), sier hun ikke støtter sammenslåingen med Troms. Hun har bedt administrasjonen i fylket om å vurdere alle sider ved en folkeavstemning.

– For oss er det viktig at alle synspunkter og den massive motstanden når klart fram til Oslo, sier Vassvik til Klassekampen.

Kan ha folkeavstemning

I Stortingets spørretime onsdag avviste kommunalminister Monica Mæland (H) alle forsøk på omkamp om sammenslåingen.

– Man kan gjerne være uenig. Men jeg gjentar at jeg gjennomfører Stortingets vedtak, sa Mæland gang på gang.

Vassvik kaller Mælands påstand om at hun ikke kan endre Stortingets vedtak om sammenslåing, for tull.

– En statsråd kan når som helst fremme en ny sak for Stortinget, og i denne saken er det nok at tre representanter snur, så kan Finnmark fortsette som et fritt fylke, sier Vassvik.

Også Mælands eget departement bekrefter at det ikke er noen formelle hindre for å holde en folkeavstemning. Hennes politiske rådgiver Camilla Strandskog skrev onsdag til NTB: «Fylkene kan selv avholde folkeavstemninger og de kan selv avgjøre når det skal avvikles.»

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!