Varsler lovendring om deltid

Lønnsoppgjør og arbeidsliv. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) varsler lovendringer som vil prioritere utvidet stilling til deltidsansatte framfor nyansettelser.
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil styrke deltidsansattes rettigheter i lovverket. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det vil nå bli vanskeligere for en arbeidsgiver å lyse ut stillinger uten å skjele til hvordan stillingsandelen er for de øvrige ansatte. Jeg håper det kommer til å bidra til helere stillinger, og flere heltidsstillinger, sier Hauglie til Dagbladet.

Bakgrunnen for lovendringen er en dom fra Høyesterett fra 2016, som tolket loven slik at deltidsansatte ikke har rett til å utvide sin stilling på denne måten. Siden da har deltidsansattes rett til å øke sin stilling blitt begrenset, hevder departementet.

– En slik lovendring har også vært svært etterspurt. Vi ser at flere og flere jobber heltid, men fortsatt er det for mange som jobber ufrivillig deltid.

Tall fra departementet viser at 656.000 personer jobber deltid i Norge. Om lag 450.000 av disse er kvinner. Det er spesielt mange deltidsansatte innen pleie og omsorg.

(©NTB)

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!