Korrupsjonsforsker Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole (NHH). Arkivfoto: Sivert Rossing
Korrupsjonsforsker Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole (NHH). Arkivfoto: Sivert Rossing
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

4 av 10 ledere er kjent med korrupsjonspress

Korrupsjonsforsøk er en utfordring i en del kommuner, mener korrupsjonsforsker Tina Søreide. 

Fire av ti ledere i kommunene sier de er kjent med press om å inngå korrupte og uetiske avtaler. I undersøkelsen som er gjort på oppdrag for Kommunesektorens organisasjon KS, sier tre av ti ledere i kommuneeide selskaper det samme, melder NRK.

– Tallene er ganske høye. Vi vet at det er noen kommunale sektorer som er mer utsatt enn andre, som areal, plan, byggesak og vedlikehold, sier Tina Søreide, korrupsjonsforsker og professor ved Norges Handelshøyskole (NHH).

– Det er helt klart at det er en utfordring i en del kommuner, sier hun.

To saksbehandlere i Drammen ble sist uke dømt til lange fengselsstraffer for korrupsjon. Begge har anket dommen. For tiden pågår også etterforskning av personer i det kommunale foretaket Boligbygg i Oslo.

Undersøkelsen ble diskutert på et seminar i regi av KS i februar. Da kommenterte redaktør og tidligere korrupsjonsgransker Knut Erik Friis at han var skeptisk til funnene.

Det er enhetsledere som er spurt. Av dem mener 2 prosent at korrupsjon er et problem, mens 70 prosent svarer «svært lite» og 15 prosent «lite» problem.

– Jeg er overrasket over at så få synes korrupsjon er et problem i kommunen. Dette kjenner jeg meg ikke igjen i verken som gransker eller journalist. De jeg snakker med, oppfatter dette som et stort problem, sa Friis da undersøkelsen ble lagt fram i Kommunenes Hus i februar.

Én av fire kjenner til misbruk

1.244 enhetsledere i norske kommuner og 258 ledere i kommunale selskaper har besvart undersøkelsen. 25 prosent av lederne i kommuneeide selskaper sier de er kjent med at noen i selskapet har opplevd misbruk av selskapets midler. 24 prosent kjenner til at det har foregått omgåelse av regelverket, mens 14 prosent kjenner til at mottak av gaver.

Blant lederne i kommunene svarer 25 prosent at de har blitt utsatt for press om favorisering, mens 17 prosent har opplevd press om omgåelse av regelverket og 14 prosent svarer at de kjenner til press for å misbruke offentlige midler.

– Vi vet at det er store aktører i privat sektor som kan tjene ganske mye på bestemte utfall i kommunale beslutningsprosesser, men det kan også være individer som ønsker seg spesielle utfall i en byggesak, sier Søreide til NRK.

– Jeg tror ikke denne undersøkelsen sier noe om omfanget av korrupsjon. For å finne ut av det, trenger man mer kvalitative undersøkelser i tillegg, sa Friis til Kommunal Rapport i februar.

Han mener kontrollkapasiteten i kommunene gjerne er for liten.

Saken er oppdatert. I første versjon skrev vi at 4 av 10 hadde opplevd korrupsjonspress. Det er imidlertid mer presist at denne andelen er kjent med at det har vært et korrupsjonspress ved én eller flere anledninger.