De unge vil ha mer til folkehelse

Helse. Ungdomspartiene har gått sammen om et opprop om økt satsing på forebyggende helsetiltak for å få ned kostnadene.
Ungdomspartiene vil forebygge i stedet for å reparere helseskader. Her fra folkehelsetilbud i Røyrvik. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Sammen med Norsk Friluftsliv kommer ungdomspartiene med sin oppfordring samme dag som regjeringen holder budsjettkonferanse og dermed begynner på arbeidet med neste års statsbudsjett, skriver Dagsavisen.

– Det er et paradoks at verdens rikeste og lykkeligste land også har verdens sykeste befolkning. Selv om det kan koste noe penger å få til mer fysisk aktivitet, vil det være billigere enn å måtte fikse på en rygg eller gjennomføre en fedmeoperasjon i voksen alder. Forebygging er billigere enn behandling, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sier det er viktig å se på tiltak som kan føre til en friskere befolkning som kan stå lenger i arbeid.

– Det kan skje på mange måter ved å vri litt ressurser fra reparasjon til forebygging. Et bedre lavterskeltilbud innen psykisk helse, kan være ett tiltak. Det bør også lønne seg å spise sunn mat som frukt og grønt i stedet for usunn mat som kjøtt.

Ifølge generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv, har Vista Analyse anslått at forebyggende innsats kan gi 80 milliarder kroner i samfunnsøkonomisk gevinst. I 2016 var de norske helseutgiftene på 325,6 milliarder.

(©NTB)

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.