Tysfjord har havnet i rikspolitikken fordi Kommunaldepartementet ikke følger anbefalingen fra Fylkesmannen i Nordland om hvordan kommunen skal deles i to. Arkivfoto: Lisa Rypeng
Tysfjord har havnet i rikspolitikken fordi Kommunaldepartementet ikke følger anbefalingen fra Fylkesmannen i Nordland om hvordan kommunen skal deles i to. Arkivfoto: Lisa Rypeng
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

To av tre vil legge ned fellesnemnd

Ballangen og Narvik har vedtatt at fellesnemnda for sammenslåing til Nye Narvik skal legges ned. Bare Tysfjord vil fortsette arbeidet. Stortingspolitiker tror hele sammenslåingen kan bli stoppet. (OPPDATERT)

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) tror striden om sammenslåing av Narvik, Ballangen, Hamarøy og Tysfjord kan ende med at de består som egne kommuner.

Sivertsen, som er andre nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen, sier dette til Avisa Nordland etter at det omstridte delingsvedtaket som Kommunal- og moderniseringsdepartementet har gjort, var tema i Stortingets spørretime onsdag.

Vedtaket innebærer at både vannkraftverket i Sørfjorden og vindkraftverket som skal bygges i Tysfjord, vil bli en del av nye Hamarøy kommune. Beslutningen har skapt storm i det som skal bli nye Narvik kommune fra 2020.

Striden står om hvor grensen gjennom Tysfjord kommune skal gå for de to nye kommunene Hamarøy og Narvik. Etter planen skal Hamarøy kommune slås sammen med den sørvestlige delen av Tysfjord.

Tysfjord vil fortsette

Det er kommunestyremøte i Ballangen, Tysfjord og Narvik torsdag. Møtet i Ballangen var først ferdig. Kommunestyret vedtok å slutte seg til Fellesnemndas vedtak om å legge ned sitt arbeid, skriver Fremover.

Senere torsdag ble det enstemmig vedtatt at også Narvik kommune legger ned Fellesnemnda og opphever vedtaket om frivillig sammenslåing.

Kommunestyremøtet i Tysfjord var sist ferdig. Her vedtok møtet med ni mot åtte stemmer å ta fellesnemndas standpunkt til orientering, men at de ønsker at fellesnemnda for nye Hamarøy og nye Narvik kommune fortsetter arbeidet med kommunesammenslåingen.

Dialog

Mæland sier i en epost til NTB at Kommunal- og moderniseringsdepartementet nå skal ha en dialog med kommunene.

– Stortinget har vedtatt at kommunene skal slå seg sammen, og jeg synes det er synd at kommunene ikke vil være med å bygge den nye kommunen. Jeg tror både innbyggere og ansatte er tjent med at kommunene deltar i sammenslåingsarbeidet, sier hun videre.

Da kommunestriden var tema i spørretimen i Stortinget onsdag, sa kommunalministeren at det er lokal enighet om sammenslåingen og at uenigheten kun handler om en grensedragning der det uansett ikke bor folk.

Hun sa også at delingsvedtaket var godt utredet og begrunnet med ønsket om å skape to bærekraftige kommuner.

Ap-politiker Sivertsen mener at situasjonen som har oppstått kan ende med at både Narvik, Ballangen, Hamarøy og Tysfjord består som egne kommuner.

Ber om regjeringens støtte

Stortingsrepresentanten mener at det som kan forhindre et slikt utfall er at regjeringen omgjør sitt vedtak om hvordan Tysfjord skal deles og støtter Fylkesmannens delingsforslag.

Arbeiderpartiet fortsetter dermed sitt harde løp mot regjeringen i saken.

I Stortingets spørretime kom det imidlertid ingen signaler om at delingsvedtaket for Tysfjord vil bli omgjort.

– Vår eneste begrunnelse er å skape to bærekraftige kommuner, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).