Regjeringen vil opprettholde 19 valgdistrikter

Politikk. Regjeringen foreslår at stortingsvalget i 2021 gjennomføres med de samme 19 valgdistriktene vi har i dag selv om flere fylker slås sammen.
Arkivfoto: Terje Lien

Regjeringen foreslår endringer i valgloven som gjør at dagens valgdistrikter opprettholdes også i neste stortingsvalg. Det er grunnlovsfestet at vi skal ha 19 valgdistrikter i Norge, mens det i valgloven står at det er fylkene som utgjør valgdistriktene. Med flere fylkessammenslåinger på trappene vil landet ikke lenger ha 19 fylker.

– Dette er en løsning som sikrer forutsigbarhet i valggjennomføringen. Det er satt ned et lovutvalg som utreder ny valglov og som blant annet skal se på inndelingen av valgdistrikter etter 2021, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Stortinget skal vedta ny valglov før stortingsvalget 2025.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!