Strøsand gir dårlig byluft

Energi og miljø. For ellevte dag er det varslet så dårlig luftkvalitet i Oslo at det innebærer en «betydelig helserisiko». Mange andre byer på Østlandet opplever det samme.
Oslos gater blir nå ryddet og vasket for grus. Fra Gustav Vigelands vei på Skøyen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Luftkvaliteten har blitt rammet av svevestøvet fra de store mengdene grus og strøsand som har blitt brukt vinter, melder  Dagsavisen.

– I alle de årene jeg har fulgt med på disse varslene, kan jeg ikke huske at det noen gang har vært så mange dager med rødt varsel uten opphold, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler i Ap. 

Totalt ble det brukt 38.000 tonn grus for å forhindre glatte veier og fortau i Oslo denne vinteren. Også i Bærum, Elverum, Gjøvik, Lillehammer, Drammen, Hamar, Grenland og Lørenskog er det varslet rødt forurensingsnivå.

– Vi er nå inne i «svevestøvsesongen» fordi snø og is smelter og alt som er lagret i den som følge av strøing gjennom hele vinteren og bruk av piggdekk, slipper ut, tørker og virvles opp, svarer kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken i NILU. 

Så lenge rødt varsel gjelder, anbefaler Folkehelseinstituttet at barn med luftveislidelser som astma og bronkitt og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser reduserer utendørsaktiviteten og unngår å oppholde seg i de mest forurensede områdene. 

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.