Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet gleder seg over at det i år er større variasjon i prosjektene det søkes om støtte til, både geografisk og tematisk.  Arkivfoto: Iván Kverme
Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet gleder seg over at det i år er større variasjon i prosjektene det søkes om støtte til, både geografisk og tematisk. Arkivfoto: Iván Kverme
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Klimapotten er fordelt

17 kommuner og to fylkeskommuner deler årets pott på 6,2 millioner kroner, som skal hjelpe dem å takle ekstremnedbør og stigende havnivå.

For fjerde år på rad deler Miljødirektoratet ut tilskudd til klimatilpasning i kommunesektoren. Formålet er å heve kunnskapen om hvordan dagens og framtidens klimaendringer berører kommunens ansvarsområder.

Totalt kom det inn 29 søknader fra hele landet, med et samlet søknadsbeløp på 14,7 millioner kroner – mer enn dobbelt så mye som Miljødirektoratet har å fordele. I fordelingen av midlene har det både lagt vekt på geografisk spredning og faglig bredde.

– Klimaendringene påvirker hele landet. Men det varierer fra kommune til kommune, og mellom de ulike landsdelene, hvordan man bør tilpasse seg et endret klima. Vi er fornøyd med at det er både er større geografisk og tematisk spredning på søknadene i år enn tidligere, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Mens Østlandet og Vestlandet tidligere har dominert søknadsbunken, har direktoratet denne gang fått søknader også fra Agder, Trøndelag og Nord-Norge. Lebesby er første kommune i Finnmark som får støtte til klimatilpasning. 

Kulturminner

De fleste prosjektene dreier seg om håndtering av flom og overvann som følge av økende nedbørsmengder. Men i år er det også flere prosjekter knyttet til havnivåstigning og helhetlig håndtering av ekstremnedbør i byer. Blant annet får Gloppen, Bodø og Sandnes kommuner tilskudd til å studere hvordan havnivåstigning og stormflo kan påvirke bebyggelsen. 

Bærum får støtte til et pilotprosjekt om håndtering av overvann i et helt nedbørsfelt, mens Fylkeskonservatoren i Vest-Agder skal utvikle en veileder om å sikre kirker og andre bygninger med kulturminneverdi. 

– En slik veileder er av stor verdi for arbeidet med klimatilpasning. Den illustrer bredden i det kommunene må ta stilling til i forbindelse med klimatilpasning og klimatilpasningstiltak, skriver Miljødirektoratet.