Barneombud Inga Bejer Engh mener fylkesmennene må behandle mobbeklager raskere. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Barneombud Inga Bejer Engh mener fylkesmennene må behandle mobbeklager raskere. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mener Fylkesmennene også svikter i mobbesaker

Fylkesmennene må også skjerpe seg og behandle saker om mobbing i skolen raskere, mener Barneombudet. 

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) kritiserte fredag at for mange skoler gjør for lite for å stanse mobbing. 

Fylkesmannen ble fra 1. august i fjor klageinstans i mobbesaker. Hvis en skole bruker mer enn fem virkedager på å gjøre noe med en varslet sak, kan foreldre og elever klage til Fylkesmannen, som kan pålegge skolen å følge opp bedre. 

I sakene Fylkesmennene behandlet i 2017, fant de at skolen hadde brutt aktivitetsplikten i fire av fem tilfeller. Det viser Barneombudets gjennomgang.

Kritiserer Fylkesmennene

Men Barneombudet kritiserer også Fylkesmennene for dårlig oppfølging.

– Dessverre viser vår gjennomgang at også mange av fylkesmennene har en lang vei å gå, sier nytt barneombud Inga Bejer Engh.

Ombudets rapport viser store forskjeller i både kvalitet og hvor lang tid det tar å få avgjort en sak, alt etter hvor i landet de bor.

– I vår rapport ser vi at noen fylkesmenn bruker opptil fire måneder på å vurdere en klagesak. I mellomtiden må barna leve med mobbingen, sier Engh.

Hun mener det er positivt at flere melder saker til fylkesmannen enn tidligere, men er bekymret for om alle elever får god hjelp til rett tid.

– Nå må Fylkesmennene sikres tilstrekkelige ressurser og kompetanse til å kunne behandle saker raskt og trygt. Elever må få like god hjelp uavhengig av hvor de bor, sier Engh, som tidligere har vært statsadvokat og dommer i Oslo tingrett.

(©NTB)