Beboer ble badet i over 70 graders vann – måtte få hudtransplantasjon

Pleie og omsorg. En sterkt utviklingshemmet beboer på Nardo bo- og aktivitetstilbud fikk 2. – og 3. gradsforbrenning etter å ha blitt badet i altfor varmt vann.
Den sterkt utviklingshemmede beboeren ble sendt til Haukeland sykehus med 2.- og 3. gradsforbrenninger og måtte få hudtransplantasjon. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Hendelsen skjedde søndag 29. juli på Nardo bo- og aktivitetstilbud, en heldøgnsbemannet omsorgsbolig like utenfor Trondheim sentrum. Beboeren ble sendt til Haukeland sykehus med alvorlige forbrenningsskader, hvor beboeren fikk hudtransplantasjon til de forbrente kroppsdelene. Beboeren kan ikke snakke og har fullt bistandsbehov.

– Jeg klarer ikke helt å fatte at det går an. Slikt skal ikke skje, sier enhetsleder Frank Hofstad ved Nardo bo- og aktivitetstilbud til NRK.

Ifølge Hofstad skal ikke den ansatte som badet beboeren ha sjekket temperaturen på vannet før hun hjalp beboeren ned i badekaret, hvor vannet skal ha hatt en temperatur på over 70 grader.

Den ansatte skal ha forklart at hun kjente på vannet da hun begynte å tappe badekaret, men ikke da det var fullt. Etter å ha løftet beboeren opp i badekaret begynte vedkommende å riste, og den ansatte skal ha trodd det var et epilepsianfall.

Foreløpige undersøkelser fra politiet viser at det skal ha vært en feil på varmtvannsberederen som var årsaken til at vannet ble så varmt.

– Det er en kombinasjon av menneskelig og teknisk svikt. Men vannet skulle blitt sjekket før beboeren satt seg oppi, sier kommunaldirektør Anders Stenvig i Trondheim kommune til NRK.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.