Fylkesmann urolig over kommuners pengebruk før sammenslåing

Regionreform. Kommuner som tømmer sparekontoen og tar opp nye store lån før de slås sammen med andre, uroer fylkesmann Lars Sponheim i Hordaland. Han advarer flere kommuner.
Nå erfarer Sponheim at det internasjonalt kjente fenomenet kalt ressursbrenning også gjør seg gjeldende i hans fylke.

I en gransking av økonomien i de 33 kommunene i Hordaland ser fylkesmann Lars Sponheim en tydelig tendens: Kommuner som skal slås sammen, har et uforsvarlig høyt pengeforbruk, melder NRK.

– Fylkesmannen er urolig. Problemet med utviklingen vi ser, er at de nye sammenslåtte kommunene vil få et farlig høyt kostnadsnivå og høyt gjeldsnivå, sier Sponheim.

Undersøkelsen har sin bakgrunn i at flere kommuner vil bli slått sammen fra 2019–2020. Antallet norske kommuner skal ned fra dagens 428 til 356. De gamle kommunene tar da med seg gjelden sin inn i den nye og større enheten de blir en del av. Slik vil den nye og større kommunen betjene omkostningene ved investeringene den mindre kommunen gjør like før sammenslåingen.

Nå erfarer Sponheim at det internasjonalt kjente fenomenet kalt ressursbrenning også gjør seg gjeldende i hans fylke.

Flere av kommunene har nå fått tilsendt fylkesmannens bekymringer. Blant annet Ullensvang kommune, som med sine 3.500 innbyggere planlegger å bruke over 400 millioner kroner fram mot 2021.

Ordfører Solfrid Borge (Sp) tilbakeviser Sponheims bekymring og svarer at dette er investeringer som uansett ville blitt gjennomført.

– Jeg er på langt nær så urolig som det fylkesmann Lars Sponheim er, sier Borge.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.