Fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus vil ikke legge sammenslåingsprosessen i Viken på is. Hennes kolleger (t.v.) Ole Haabeth (Ap) i Østfold og Roger Ryberg (Ap) i Buskerud skal bestemme seg på Aps møte i ettermiddag. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus vil ikke legge sammenslåingsprosessen i Viken på is. Hennes kolleger (t.v.) Ole Haabeth (Ap) i Østfold og Roger Ryberg (Ap) i Buskerud skal bestemme seg på Aps møte i ettermiddag. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kan sette Viken på vent

Fellesnemnda i Viken kan neste uke komme til å legge arbeidet med sammenslåingen på is inntil Stortinget har behandlet regionreformen på nytt i høst.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har satt prosessen med sammenslåing av Troms og Finnmark på vent fram til stortingsbehandlingen i høst.

Det kan føre til at også Viken-sammenslåingen mellom Akershus, Østfold og Buskerud blir lagt på is, skriver NRK.

Ap bestemmer seg i dag

Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Fremskrittspartiet i fellesnemnda for Viken støtter et forslag om å legge ned det politiske arbeidet inntil Stortinget har behandlet Troms og Finnmark-sammenslåingen og nye oppgaver til fylkene.

Arbeiderpartiet er avgjørende for at forslaget skal få flertall på fellesnemndas møte 4. september. Partiet skal bestemme seg fredag ettermiddag.

Leder i Østfold Ap, stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås, støtter forslaget.

– Nå bør vi av hensyn til den behandlingen som statsråd Monica Mæland selv ønsker i Stortinget, sette ting på vent. Det er den drøftingen vi skal gjøre i ettermiddag, og det er det jeg forventer blir beslutningen til slutt, sier han til NRK. 

I motsetning til Lauvås, sitter partiets fylkesordfører i Østfold Ole Haabeth i fellesnemnda. Han har ikke bestemt seg ennå. 

– Det er dumt å gå inn i en drøfting med låst standpunkt, sier Haabeth til Kommunal Rapport.

– Et dårlig forslag

Lederen i fellesnemnda, fylkesordføreren i Akershus Anette Solli (H), har bedt administrasjonen vurdere om de kan vedta å legge ned arbeidet med Viken i flere måneder.

– Vi må rett og slett være sikker på at en så vidtrekkende beslutning blir tatt på riktig måte, og at framgangsmåten er korrekt, sier hun til NRK. 

Hvis ikke, er det ikke sikkert hun vil tillate at forslaget behandles. 

Selv er hun klar på at hun mener det er et dårlig forslag. 

– Det er et dårlig forslag fordi det ikke tar de ansatte i Viken på alvor. Vi skal innplassere ti tusen ansatte som i dag jobber i de tre fylkeskommunene, og det tar lang tid å få på plass. Hvis vi skal vente til januar med det, vil vi komme ordentlig ut og kjøre, sier Solli.