Tidligere Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete vil ha omkamp om Vestland fylke. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Tidligere Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete vil ha omkamp om Vestland fylke. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sp-topper vil ha omkamp om Vestland

Med tidligere partileder Liv Signe Navarsete i spissen vil Sp-representanter fra Vestlandet ha omkamp om fylkessammenslåingen. 

Senterpartiets stortingsrepresentanter fra Hordaland og Sogn og Fjordane sier til NRK at hvis Stortinget reverserer sammenslåingen av Troms og Finnmark og av Viken, så bør også Vestland reverseres.

– Dersom Stortinget snur om regionreformen på Østlandet og i Nord-Norge, må det også føre til at vedtaket om Vestland blir opphevet, sier stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) for Sogn og Fjordane til NRK.

Sammen med stortingsrepresentantene Kjersti Toppe og Nils T. Bjørke fra Hordaland, går hun i dag ut i NRK lokalt.

Utspillene om Viken og Vestland bekrefter det kommunalminister Monica Mæland (H) sa på Arendalsuka, om at det kan velte hele regionreformen dersom Troms-Finnmark-sammenslåingen reverseres.  

Frivillig sammenslåing

Men i motsetning til Viken og Troms og Finnmark, vedtok Hordaland og Sogn og Fjordane frivillig å slå seg sammen til et nytt fylke.  

I Sogn og Fjordane la fylkestinget inn et par forutsetninger: At antall fylker blir redusert til om lag ti og at regionene får nye oppgaver. Dette kan være brekkstang hvis fylkestinget ønsker reversering.

Dersom Troms og Finnmark og Viken oppløses, vil ikke lenger den første forutsetningen være til stede. Forslag til nye fylkesoppgaver kommer fra regjeringen innen 15. oktober, og hvis Sogn og Fjordane ikke er fornøyd, kan også det være en begrunnelse for å ønske reversering.

Rogaland fylkesting sa nei til å være med i det nye Vestlands-fylket, men med en åpning for å bli med hvis fylkene får store nok nye oppgaver. Så dersom regjeringen leverer på oppgaver, kan også Vestland bli større.

Fylkesordfører reagerer

Nye Vestland fylkeskommune vil ha over 600.000 innbyggere, med politisk og administrativ ledelse plassert i Bergen.

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) i Hordaland reagerer på utspillet.

– Dette er uakseptabelt. Vi har rettet oss etter to stortingsvedtak og et nesten samstemt fylkestingsvedtak. Vi har kommet altfor langt i prosessen til å reversere dette nå, mener Hestetun.