Ankesak om eiendomsskatt opp for lagmannsretten

Jus. Rundt 3.400 huseiere som tapte saken mot Oslo kommune for å slippe unna eiendomsskatt, får nå saken prøvd på nytt i lagmannsretten.
F.v; Ruth Klungsøyr, advokat Erling Prestholt, John Sverre Svendsen og advokat Bettina Banoun forbereder seg på en ny runde om eiendomsskatt i Borgarting lagmannsrett. Til sammen 3400 privatpersoner og 60 organisasjoner har saksøkt kommunen for det de mener er en feilslått eiendomsskatt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ankesaken i Borgarting lagmannsrett starter tirsdag og vil pågå fram til torsdag denne uka.

Det var Huseiernes Landsforbund som førte saken på vegne av sine medlemmer i tingretten. De krevde at forskriften fra 16. desember 2015 om utskriving av eiendomsskatt er ugyldig, og fastslår at det omstridte bunnfradraget på 4 millioner kroner er diskriminerende siden det er så høyt at det i realiteten innebærer at hele 80 prosent av bolig- og fritidseiendommene i Oslo slipper unna. Forbundet mente derfor at det dreier seg om et generelt eiendomsskattefritak for de fleste bolig- og fritidseiendommene i Oslo.

Da dommen kom, valgte Huseiernes Landsforbund å ikke anke.

Tapte på alle punkter

I dommen fra Oslo tingrett 6. juni 2017 tapte saksøkerne på alle punkter, og det ble fastslått at Oslo kommune med loven i hånd kan innføre den eiendomsskatten kommunen ønsker, også det omstridte bunnfradraget, uansett om saksøkerne mener det er aldri så diskriminerende.

Gruppesøksmålet endte med at kravet om å kjenne vedtaket om eiendomsskatt ugyldig, ble avvist. Dessuten ble Huseiernes Landsforbund dømt til å betale Oslo kommune 471.000 kroner i sakskostnader.

– Moderat eiendomsskatt

Eiendomsskatten ble innført slik Arbeiderpartiet lovet under valgkampen at byrådet ville gjøre dersom det ble maktskifte i hovedstaden høsten 2015. Tingretten gjorde det imidlertid klart at dette er et politisk og ikke et juridisk spørsmål.

– Vi er glade for tingrettens avgjørelse i rettssaken om eiendomsskatt. Oslo kommune innførte en moderat eiendomsskatt med bunnfradrag på 4 millioner i 2016. Et høyt bunnfradrag kommer alle boligeiere i kommunen til gode, enten ved at eiendomsskatten blir lavere for den enkelte, eller at den ikke slår inn i det hele tatt, sa finansbyråd Robert Steen (Ap) etter at dommen hadde falt. (©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!