Færre gutter får karakterer etter innføring av fraværsgrense

Politikk. Andelen som ikke får vurdering i ett eller flere fag på videregående skole, har økt med 2,4 prosent siden fraværsgrensa ble innført i 2016.
Illustrasjonsfoto: Magnus K. Bjørke

Til sammen var det 3.036 gutter som manglet vurdering i ett eller flere fag, skriver Utdanningsnytt som viser til en oversikt fagbladet Utdanning har laget. Oversikten er basert på Utdanningsdirektoratets statistikk for elever uten vurderingsgrunnlag og omfatter foreløpige tall for siste skoleår. Problemet er størst blant guttene på yrkesfag.

– At antall gutter som ikke får karakterer øker, er veldig bekymringsfullt. Det var nettopp dette vi fryktet da fraværsgrensa ble innført, sier forsker Robin Ulriksen ved Nordisk institutt for innovasjon, forskning og utdanning (NIVA) til Utdanningsnytt.

Problemene synes å være aller størst i Oslo, der gutter som ikke får vurdering, har økt med 16 prosent. I hovedstaden manglet 10 prosent av guttene på yrkesfag minst én karakter på vitnemålet i år. Det er 43 prosent flere enn før fraværsgrensa ble innført i 2016, viser oversikten.

– Tidligere klarte man å sluse gjennom mange av dem som var lavt presterende og hadde høyt fravær. Fraværsgrensa har gjort at flere av disse elevene nå ender opp uten karakterer, sier Ulriksen.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.