Oslo kommune - her ved utdanningsdirektør Astrid Søgnen - anmelder foreldrene, hvis verken skolen eller Utdanningsetaten klarer å få kontakt med dem. Arkivfoto: Terje Lien
Oslo kommune - her ved utdanningsdirektør Astrid Søgnen - anmelder foreldrene, hvis verken skolen eller Utdanningsetaten klarer å få kontakt med dem. Arkivfoto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Har anmeldt foreldre til 27 barn

Foreldrene til 27 barn er de siste fem årene blitt anmeldt fordi barna ikke møter på skolen. Flertallet av sakene gjelder norske rom-barn.

Mange rom-barn i Norge har i årevis vokst opp uten å lære å lese og skrive. Noen av dem har vært så mye borte fra skolen at foreldrene er politianmeldt, skriver Aftenposten.

Av de 27 barna hvis foreldre er anmeldt, er over halvparten, 16 elever, ifølge politiet norske rom-barn.

Ifølge Aftenposten har totalt 1.409 barn i grunnskolealder ikke møtt til skolestart etter sommerferien de siste sju årene.

Hvis verken skolen eller Utdanningsetaten klarer å få kontakt med barnas foreldre, blir de i Oslo politianmeldt.

Alle anmeldelsene siden 2013 er henlagt eller avgjort med påtaleunnlatelse, med unntak av ett tilfelle der foreldrene fikk en bot på 2.000 kroner.

En del barn ble holdt tilbake fra skolen i forbindelse med en mye omtalt konflikt mellom norske rom-familier i 2013. I noen andre tilfeller ble barna holdt borte fra skolen av «kulturelle» grunner.

– Det norske samfunnet har sviktet en gruppe barn som både er født og oppvokst i Norge, sier Belinda de León i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

Hun mener at samfunnet ville reagert mye sterkere om det var etnisk norske barn som ikke lærte å lese og skrive.

(©NTB)