Flere kommuner vurderer å innføre turistskatt

Økonomi. Kommuner som har noen av Norges mest besøkte turistmål, vurderer å innføre turistskatt. Hvordan skatten skal innkreves, er fortsatt uklart.
Stranda kommune er en av seks kommuner som ifølge Klassekampen vurderer å innføre en turistskatt. Bildet er fra Geiranger. Foto: Joakim S. Enger

Seks kommuner i Lofoten i Nordland, Nordkapp kommune i Finnmark, Stranda kommune i Møre og Romsdal og Stryn kommune i Sogn og Fjordane vurderer å innføre turistskatt, skriver Klassekampen.

– Vi har i dag utgifter på turistene, og må ha høy beredskap i helsevesenet, brann og søppelhåndtering. Vi trenger også midler for å etablere fellesordninger, offentlige toaletter og vi vil gjerne pynte litt i kommunen for å fremstå som hyggelige og imøtekommende, sier ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune.

Kommunen, hvor det kjente Nordkapplatået ligger, har 400.000 besøkende hvert år.

Stortinget vedtok i fjor å ikke innføre en nasjonal turistskatt, men åpnet for at regioner og kommuner kunne innføre lokale ordninger. Hvordan turistskatten skal innkreves, er fortsatt uklart.

Kommunene vurderer ifølge avisen innfartsåren til landet, som for eksempel flyplassene eller kaiene der ferjer og cruiseskip anløper.

Daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten velger å kalle det en «besøksavgift», og tror at en slik avgift vil gjøre det lettere å legge til rette for turisme.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!