SSB: Lønnsgapet fortsetter å øke

Økonomi. Lønnsforskjellene i Norge har økt betydelig de siste tiårene, ifølge SSB. Ulikheten vokser mest i offentlig sektor.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Gruppene med høyest lønn har hatt en sterkere lønnsutvikling enn de med lavere lønn. Størst avvik er det mellom bunn og topp, sier seniorrådgiver Knut Håkon Grini i SSB til Dagsavisen.

De siste 20 årene har avstanden mellom de høyeste og laveste lønningene blitt betraktelig større, viser tall fra byrået.

I 1997 var månedslønnen til de 10 prosent best betalte 2,8 ganger høyere enn gjennomsnittslønna til de 10 prosent lavest betalte jobbene. 20 år senere, var tilsvarende forhold 3,8. Det gir en lønnsforskjell på 65.600 kroner per måned.

Mye av utviklingen skyldes at de som tjener mest, drar fra resten.

– De øverste ti prosentene har dratt fra absolutt alle andre, sier Grini.

Lønnsgapet er størst i privat sektor, men det er i offentlig sektor at ulikheten har økt raskest. Det skyldes både at ulikheten var lavere i offentlig sektor i utgangspunktet, og at staten tilpasser seg det øvrige markedet, ifølge Grini.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.