Innvandrerungdom sliter med å få læreplass

Skole. Ungdom med innvandrerbakgrunn sliter mer enn øvrig ungdom med å få læreplass. Det viser en ny analyse fra Utdanningsdirektoratet.
Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) konstaterer at yrkesfagelever med innvandrerbakgrunn oftere sliter med å komme ut i lærebedrifter enn annen ungdom. Her under framleggelsen av regjeringens integreringsstrategi i oktober. Foto: Terje Lien.

Analysen viser at blant ungdom som har innvandret til Norge fikk 57,9 prosent læreplass, mens blant norskfødt ungdom med to utenlandskfødte foreldre fikk 58,3 prosent en læreplass i 2016 og 2017.

Blant den øvrige ungdommen var andelen 75 prosent.

– Det er mye som går bedre med yrkesfagene. Flere tar yrkesutdanning, og stadig flere får læreplass. Samtidig sliter yrkesfagelever med innvandrerbakgrunn oftere med å komme ut i lærebedrifter. Jeg vil at flere skal få muligheten til å fullføre med fagbrev, fordi det er nøkkelen til arbeidslivet og til å bli godt integrert, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Analysen viser også at innvandrerungdom som søker om læreplass i snitt har høyere fravær og lavere karakterer enn øvrig ungdom, og de har i større grad foreldre med kun grunnskoleutdanning.

Utdanningsdirektoratet mener imidlertid at det er for tidlig å konkludere med at dette er hele forklaringen og vil derfor undersøke temaet nærmere i 2019.

Analysen viser også at nær 70 prosent av jenter med innvandrerbakgrunn fikk læreplass, mens bare rundt 55 prosent av gutter med innvandrerbakgrunn fikk det.

I 2017 var det nesten 29.000 søkere til læreplass. Det er det høyeste antallet søkere siden 2011. Hele 72 prosent fikk plass, noe som er ny rekord.

(©NTB)

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!