Stadig flere nordmenn bosatt i tettsteder

Plan og stedsutvikling. Stor-Oslo har passert én million innbyggere, og 82 prosent av landets innbyggere bor nå i tettsteder.
Andelen nordmenn som flytter til tettsteder, øker. Hedmark har imidlertid den laveste andelen innbyggere som bor i tettsteder, med 58 prosent. Her utsikt over Brumunddal i Hedmark. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I løpet av 2017 økte antallet bosatte i tettsteder med 44.800. Dermed bor 4.228.000 nordmenn i tettbygde strøk, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Disse er fordelt på de til sammen 994 tettstedene rundt om i landet.

Samtidig går andelen som bor i spredtbygde strøk ned. I løpet av fjoråret gikk antallet ned med 5.850 innbyggere, noe som betyr at 955.000 nordmenn nå bor i spredtbygde strøk.

Øker raskt

Fra 2002 til 2018 har andelen nordmenn bosatt i tettsteder økt fra 77 prosent til 82 prosent.

Dersom denne trenden øker, vil hele landets befolkning teoretisk sett bo i tettsteder innen 2080, ifølge SSB.

– Dette vil selvfølgelig aldri skje, da det alltid kommer til å være noen som av ulike grunner vil eller må bo på steder der det er langt mellom naboene. Uansett er det ingen tvil om at bosetningsmønsteret endres relativt fort, sier seniorrådgiver Even Høydahl i SSB.

Én million i Stor-Oslo

Oslo tettsted består i dag av til sammen tolv kommuner, fordelt på de tre fylkene Oslo, Akershus og Buskerud. I løpet av 2017 fikk tettstedet 11.600 flere innbyggere og befolkningen er dermed 1.000.500.

– Oslo tettsted hadde da en firedel av landets samlede vekst i tettstedsbefolkningen. Trondheim tettsted, med en økning på 2.800, hadde likevel størst prosentvis vekst, sier Høydahl.

I Oslo bor hele 99 prosent av befolkningen i et tettsted, mens i Hedmark bor kun 58 prosent i et tettsted. 28 av de 422 kommunene i landet har ikke tettsted, og alle de 28 kommunene har under 2.500 innbyggere.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.