Stortinget endrer regjeringens budsjettforslag, og viderefører regionsentertilskuddet for kommuner som slår seg sammen. Foto: Terje Lien
Stortinget endrer regjeringens budsjettforslag, og viderefører regionsentertilskuddet for kommuner som slår seg sammen. Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget viderefører gulrot

Stortinget sikrer at også kommuner som slår seg sammen i framtiden vil få regionsentertilskudd. I første omgang angår det Stranda og Sykkylven.

Regjeringen foreslo i statsbudsjettet at bare kommuner som vedtok sammenslåing som en del av kommunereformen i forrige stortingsperiode skulle få regionsentertilskudd.

Regionsentertilskuddet

Forslaget fra Høyre, Frp og Krf i kommunalkomiteens budsjettinnstilling: 

“Stortinget ber regjeringen opprettholde regionsentertilskuddet som et økonomisk virkemiddel også ved framtidige kommunesammenslåinger. Regionsentertilskuddet går til kommuner som slår seg sammen og dermed utgjør et sterkere tyngdepunkt i sin region. Tilskuddet utbetales som i dag etter et nasjonalt vedtak om sammenslåing. Det legges til grunn at økt regionsentertilskudd finansieres innenfor kommunerammen med en reduksjon i innbyggertilskuddet”.

Omtalen av regionsentertilskuddet i regjeringens budsjettforslag:

“Regionsentertilskuddet tildeles kommuner der det ble fattet et nasjonalt vedtak om sammenslåing i perioden 2014–2017, og som etter sammenslåingen får over om lag 8.000 innbyggere. Tilskuddet tildeles med en sats per innbygger på 66 kroner og en sats per sammenslåing på 3,158 mill. kroner. 40 pst. av det samlede tilskuddet fordeles med en lik sats per innbygger, mens 60 pst. fordeles med en lik sats per sammenslåing. Kommuner som mottar storbytilskudd kan ikke motta regionsentertilskudd.

Regionsentertilskuddet fordeles til de nye kommunene, men utbetales til den enkelte kommune i sammenslåingen etter den enkelte kommunes andel av innbyggerne i den nye kommunen. Midlene bør brukes til fellestiltak for den nye, sammenslåtte kommunen”.