Harde fronter da Aleris-saken startet

Jus. Rettssaken mot det private helse- og omsorgsselskapet Aleris startet i Oslo tingrett mandag med en bredside fra saksøkernes side.
Helseforetaket Aleris driver blant annet et sykehjem på Frogner i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Aleris har opptrådt grovt uaktsomt, sa prosessfullmektig Kjetil Edvardsen på vegne av de 24 omsorgsarbeiderne som har saksøkt selskapet.

FAKTA

Aleris Ungplan & BOI (AUB) er blant Norges største private aktører innen helse og omsorg, og leverer private tjenester innen barne- og ungdomsvern, barnevernstjenester og avlastningsboliger/institusjoner.

I august ble selskapet anmeldt til Økokrim for mulig arbeidsmiljøkriminalitet og en rekke andre forhold.

Det er LO-forbundet Fagforbundet, den største arbeidstakerorganisasjonen i kommunesektoren, som sto bak anmeldelsen.

De har vært ansatt som selvstendig næringsdrivende, og ikke ordinære arbeidstakere. Dermed har de ikke hatt rett til pensjon, ferie, overtidsbetaling og helge- og helligdagstillegg. De krever i snitt 1,3 millioner kroner tilbakebetalt i tapte tillegg og ytelser.

I sitt innledningsforedrag karakteriserte Edvardsen det som grov arbeidslivskriminalitet og mente at selskapet med sin form for virksomhet har rykket 100 år tilbake til en tid der arbeiderne sto med lua i hånda.

Les også: Fagforbundet ber om etterforskning av Aleris

Aleris Ungplan & Boi, som er et selskap i Aleris Omsorg Norge, avviser kravene og hevder de 24 selv har ønsket å jobbe som selvstendige næringsdrivende. Ifølge selskapet har lønnen de har fått som selvstendige, for de fleste overgått det de ville ha fått som arbeidstakere.

Tingrettsdommer Katinka Mahieu betegnet saken som svært omfattende. Sluttinnleggene er på 100 sider, og 7.000 sider med dokumenter danner saksgrunnlaget mellom partene.

Rettssaken skal pågå i Oslo tingrett fram til 5. april.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.