Sannhetenes time for fire slitne delegasjoner

Politikk. Landsstyrene i de fire borgerlige partiene tar i ettermiddag stilling til den framforhandlede regjeringsplattformen. Planen er å legge den fram torsdag kveld.
Statsminister Erna Solberg, finansminister og Frp-leder Siv Jensen, kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland da regjeringsforhandlingene startet onsdag 2. januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Over to uker har gått siden de fire partienes topptunge forhandlingsdelegasjoner satte seg ned rundt bordet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland med mål om å bli enige om en ny regjeringsplattform og en splitter ny firepartiregjering.

Klokken 14 torsdag samles Høyre, Frp, Venstre og KrFs landsstyrer på ulike hoteller på Gardermoen for å studere formuleringene ord for ord og deretter – eventuelt – sette sitt godkjentstempel på plattformen. Dersom alle sier ja, er alt klart for den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1983, da den rene Høyre-regjeringen ledet av Kåre Willoch ble utvidet til en koalisjonsregjering, der KrF og Venstre kom med på laget.

Presentasjon torsdag kveld

Det er ventet at statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Kjell Ingolf Ropstad i KrF vil presentere regjeringsplattformen torsdag kveld.

Det betyr etter alt å dømme at Knut Arild Hareides dager som partileder en omme. Han gjorde det klart på det ekstraordinære landsmøtet 2. november i fjor at han vil trekke seg som partileder, dersom partiet søker regjeringssamarbeid til Høyre og forhandler fram en plattform.

Han har derfor ikke vært en del av partiets forhandlingsutvalg, og landsstyremøtet på Airport Quality hotell kan dermed bli det siste han leder.

Etter det NTB forstår, er det for snaut med tid til å kunne presentere en ny regjering allerede fredag, og det ligger derfor an til ekstraordinært statsråd og presentasjon av det nye mannskapet over helgen.

Liten abortseier

Det har til dels vært svært vanskelige forhandlinger, der partiene har kjempet for sine hjertesaker. VG meldte onsdag kveld at KrF ikke får endringer i paragraf 2c, som åpner for senabort i tilfeller hvor fosteret har alvorlig sykdom. Men Ropstad og hans folk skal ha oppnådd en liten seier gjennom innstramninger i muligheten for fosterreduksjon, ofte kalt tvillingabort.

Både FpU og Unge Venstre har imidlertid antydet at de vil stemme nei til regjeringsplattformen dersom KrF virkelig har fått gjennomslag for endringer i abortloven.

I Venstre er flere overrasket over at det har vært vanskeligere å forhandle med KrF enn med Frp, skriver Klassekampen. Samtidig har heller ikke forhandlingene med Frp gått helt smertefritt. Kilder har fortalt til NRK at Grande og partiets forhandlingsdelegasjon forlot forhandlingsrommet lørdag etter en klimakrangel med Frp.

I forhandlingsinnspurten skal KrF ha fått gjennomslag for en barne- og familiereform med særlig fokus på ressurssvake, mens Venstre har fått betydelig gjennomslag på klima. Det er klart hva slags endringer Frp har fått til på innvandringsområdet. Eventuelle særkrav fra Høyre har det vært skrevet lite om underveis i forhandlingene.

Får tre statsråder

Hvilke endringer i regjeringen som utvidelsen med KrF medfører, er foreløpig gjenstand for spekulasjoner. Et kvalifisert gjetning, basert på utvidelsen med Venstre i januar i fjor, er at de to minste og forholdsvis jevnstore partiene får tre statsråder hver.

For KrF nevnes det ofte at barne- og likestillingsministeren, utviklingsministeren og landbruks- og matministeren er av stor interesse. Det er ventet av Høyre må ofre to statsråder og Frp én.

Ifølge Aftenposten pekes det internt i KrF på alle de tre forhandlerne som aktuelle statsrådskandidater: nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad og Oslo-politiker Erik Lunde, i tillegg til tidligere finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen. Hareide har selv gjort det klart at han er uaktuell.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!