Konsekvensutredning av eller vern mot oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vekker sterke følelser, her fra en 1.-mai-demonstrasjon i Oslo i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Konsekvensutredning av eller vern mot oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vekker sterke følelser, her fra en 1.-mai-demonstrasjon i Oslo i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Duket for nytt oljeslag på Aps landsmøte

Partiledelsen, partiprogrammet og et skjørt kompromiss fra 2017 blir utfordret når Aps landsmøte igjen får saken om oljeaktivitet i nord på sitt bord.

Oslo Arbeiderparti, Buskerud Ap og flere av AUFs fylkeslag varsler kamp for varig vern av de sårbare områdene i nord når Ap samles til landsmøte i Oslo 4.–7. april.

– Arbeiderpartiet går inn for varig vern mot petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, lyder forslaget fra Oslo Ap.

På landsmøtet i 2017 vedtok Ap å verne deler av områdene kjent som LoVeSe, men åpne for konsekvensutredning i de sørligste områdene av Lofoten.

Men oljemotstanden er voksende i Ap, og en rekke fylkeslag sier nå ja til mer vern: Oslo, Akershus, Sogn og Fjordane, Hedmark, Østfold, Buskerud, Vestfold, Oppland, Møre og Romsdal og Trøndelag.

– Spikeren i kista

Også Bergen Ap gikk nylig mot å konsekvensutrede oljeaktivitet, og Trøndelag Ap gikk for varig vern alt i fjor vår.

– Dette er spikeren i kista for kompromissforslaget fra forrige landsmøte. Nå skal Ap bli en garantist for et oljefritt LoVeSe, sa AUF-fylkesleder Julie Instad Hole til Adresseavisen den gang.

Om Ap snur, vil det for første gang være stortingsflertall for å stanse alle planer om oljeleting utenfor LoVeSe.

Buskerud Ap viser til at verken flertallet av befolkningen i området eller i resten av landet ønsker olje- og gassutvinning i området.

– Til tross for moderne og imponerende teknologi kan ikke olje- og gassutvinning kombineres med vekst i turisme, fiskeri og maritime næringer i områdene Lofoten, Vesterålen og Senja. Til det er de potensielle skadene på områdene for alvorlige til at det er verdt sjansen, fremholdes det.

«Ikke i tråd med vedtak»

Buskerud Ap frykter konsekvensutredning og at en eventuell åpning for oljeaktivitet vil true et av Norges viktigste gyteområder for fisk, naturmangfold og fiskerier.

– Derfor lytter vi til de miljøfaglige rådene fra Havforskningsinstituttet, Miljødirektoratet, Fiskeridirektoratet, Norges Fiskarlag og Norges Kystfiskarlag, som alle advarer mot at det åpnes for oljeboring, heter det.

– Konsekvensutredning er ikke kunnskapsinnhenting, det er første steg i prosessen mot å åpne et nytt oljefelt.

Aps sentralstyre viser til at forslagene ikke er i tråd med landsmøtevedtaket fra 2017 og dagens partiprogram.

– Jeg har aldri ment at Lofoten og Vesterålen er et klimatema, men et «miljø og forhold-til-andre-næringer»-tema. Dette kommer sikkert til å leve som en aktiv debatt i Ap, men programmet ligger fast, sa partileder Jonas Gahr Støre til NTB i desember.

– Klokt å skaffe kunnskap

Sterke krefter i og rundt Ap ønsker konsekvensutredning eller at dagens programformulering beholdes. I tunge LO-forbund som Fellesforbundet og Industri Energi er det ingen stemning for mer vern.

– Formuleringene om LoVeSe var et kompromiss som inneholdt både vern og konsekvensutredning, sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum til ABC Nyheter i fjor høst da han advarte Ap mot å snu i saken.

Mangeårig Ap-topp Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som i dag er sjef i Norsk olje og gass, etterlyser kunnskapsinnhenting.

– Vi mener det hadde vært klokt å skaffe kunnskap om de områdene som er utenfor Lofoten og Vesterålen og mener generelt at det er klokt å ha et best mulig kunnskapsgrunnlag før man treffer beslutninger. Vi registrerer at det i dagens storting er et stort flertall som mener det, sa han til NTB i vinter.

(©NTB)