Ordførerne skal bli Aps frontsoldater i arbeidslivet

Politikk. Flere heltidsstillinger, forbud mot innleie og kamp mot bemanningsbransjen er frontene i Arbeiderpartiets nye arbeidslivspolitikk.
Arild Grande la fram innstillingen fra utvalget om en ny politikk for arbeidslivet på Arbeiderpartiets landsmøte fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Der er ordførerne tiltenkt en særdeles viktig rolle, sier leder av Aps arbeidslivsutvalg Arild Grande til NTB.

– De er mye viktigere enn mange tror, sier Grande og viser til at kommunesektoren selv er landets største arbeidsgiver.

– For det andre kan de ta et større ansvar i å få på plass et samarbeid mellom skole og arbeidslivet og få til et tettere partssamarbeid mellom skole, kommune og arbeidsgivere, slik at vi får rigget den arbeidskraften som næringslivet har behov for, sier Grande, som mener høstens kommunevalg vil bli et veiskille når det gjelder arbeidslivspolitikk.

Høstet jubel

I landsmøtesalen på Oslo Kongressenter høstet Grande jubel da han fredag presenterte arbeidsutvalgets nye manifest og lovet et oppgjør med markedstenkningen bak New Public Management.

– Høyre-regjeringen og aggressive arbeidsgivere er den største trusselen mot arbeidslivet, sa han.

Manifestet inneholder 150 ulike forslag som Ap mener vil bidra til et tryggere arbeidsliv. Blant tiltakene utvalget går inn for, er å ruste opp Arbeidstilsynet, styrke arbeidet mot sosial dumping og ikke minst skape flere heltidsstillinger, blant annet ved å styrke retten til heltid i arbeidsmiljøloven.

– Kommet kort

Ap vil også ha et realt kompetanseløft.

– Vi har kommet svært kort når det gjelder å investere i kompetanse. Det kommer til å kreve mye. Men regjeringen har så langt bare satt av småpenger, hevder Grande.

Selv har Ap foreslått å sette av 100 millioner kroner til et eget kompetansefond.

– Men dette er bare en sped start. Vi skal opp i store summer, sier Grande, som blant annet vil finansiere dette gjennom en reversering av skattekuttene.

Han pekte på ufrivillige deltidsarbeidere, unge som ikke får komme inn i arbeidslivet og seniorer som støtes ut.

– Med dagens regjering sprer usikkerheten seg i arbeidslivet. Flere faste jobber fortrenges av innleie, mens privatisering presser arbeidstakerne, både gjennom oppsigelser og dårlige lønns- og arbeidsvilkår, sier Grande.

Innleie-forbud

Han varsler også at Ap vil legge fram forslag for Stortinget om at det innføres et forbud mot innleie i utsatte områder.

– Det som haster mest nå, er byggebransjen i Oslofjord-området. Vi ser at innleie fortrenger faste ansettelser og at produktiviteten som følge av dette går ned, sier Grande som tror dette er i ferd med å presse seg fram også på og i andre områder.

– Regjeringen har mulighet til å få på plass et slikt forbud gjennom en forskrift. Det kommer vi til å fremme forslag om, sier han.

– Tar ikke alvorlig

Fagforbundets leder Mette Nord er svært fornøyd med Aps nye arbeidslivspolitikk.

– Den tar et oppgjør med et uansvarlig arbeidsliv som har fått lov til å utvikle seg, sier hun til NTB og peker blant annet på den pågående rettssaken mellom Aleris – som nå har skiftet navn til Stendi – og 24 av selskapets innleide konsulenter som har gått til sak fordi de hevder å ha hatt krav på fast ansettelse.

– Regjeringen tar ikke utfordringene på alvor, mener Nord.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.