Regjeringen vil doble antall lærerspesialister – lokker med bedre lønn

Skole. Regjeringen lokker med økt lønn og bedre studiefinansiering for å nå målet om 1.100 lærerspesialister.
Nå prøver regjeringen å lokke med økt lønn, bedre studiefinansiering og mulighet til å søke videreutdanning på fem nye fagområder. Foto: Scanpix

– En lærerspesialist bidrar til å gjøre hele skolen bedre, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

Sist høst satte regjeringen av 50 millioner kroner i statsbudsjettet for å doble antall lærerspesialister til 1.100. Så langt er 507 ansatt, ifølge en oversikt fra Kunnskapsdepartementet som Utdanningsnytt referer til.

Nå prøver regjeringen å lokke med økt lønn, bedre studiefinansiering og mulighet til å søke videreutdanning på fem nye fagområder.

I tillegg øker de spesialtillegget fra dagens 49.300 kroner til 54.230 kroner i året og lover at staten skal dekke to tredeler av utgiftene.

Må søke

Det er den enkelte kommune eller fylkeskommune som må søke om midler fra Utdanningsdirektoratet.

– Rektorene mener at lærerspesialistene har bidratt til en større kultur for læring på hele skolen. Jeg håper derfor at mange kommuner nå søker om midler til å ansette lærerspesialister innen fristen 12. april, sier Sanner videre, og legger til:

– Vi vil at dyktige og engasjerte lærere skal få mulighet til å utvikle seg, og at elevene skal møte lærere med enda større faglig fordypning.

Stadig økning

Fra 2019 er lærerspesialist-ordningen utvidet til å omfatte opplæring av minoritetsspråklige elever, engelsk og/eller annet fremmedspråk, veiledning, spesialpedagogikk og lærerutdanning.

Innen 2021 er målet å ha hele 3.000 nye lærerspesialister på plass.

I 2005 var antallet lærerspesialister 205. Høsten 2018 var det økt til 509. Med regjeringens nye satsing kan det bli til sammen 1.200 lærerspesialister i 2019, fremgår det av pressemeldingen.

Søknadsfristen for å få tilskudd til lærerspesialister fra høsten 2019 er 12. april. Utdanningsdirektoratet behandler søknadene innen utgangen av april.

For å bli lærerspesialist må du ha minst 60 studiepoeng fordypning i fagområdet, og du må ha minst fem års erfaring som lærer.

Lærere kan også få tilbud om videreutdanning for å bli lærerspesialist, opplyser departementet videre.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.