Får 263 millioner kroner for å øke bemanningen

454 små barnehager får omtrent 263 millioner kroner for å ansette flere slik at bemanningsnormen oppfylles.
I 2019 får dobbelt så mange barnehager tilskudd for å bedre bemanningen, sammenlignet med i 2018. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det er dobbelt så mange barnehager som i 2018, melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

I 2019 fordeler tilskuddet seg slik:

Akershus: 33 mill. kr

Aust-Agder:   7 mill. kr

Buskerud: 18 mill. kr

Hordaland: 42 mill. kr

Møre og Romsdal:  11 mill. kr

Nordland: 16 mill. kr

Oppland:  6 mill. kr

Rogaland: 9 mill. kr

Sogn og Fjordane: 3 mill. kr

Telemark:  11 mill. kr

Troms/ Romsa:  10 mill. kr

Trøndelag: 41 mill. kr

Vest-Agder: 15 mill. kr

Vestfold: 17 mill. kr

Østfold:  17 mill. kr

Kilde: Kunnskapsdepartementet

– Foreldre skal være trygge på at det er nok ansatte på jobb til å ta godt vare på barna deres. Tilskuddet vil gjøre det lettere for de aller minste barnehagene å oppfylle bemanningskravet. Jeg forventer at både kommunale og private barnehageeiere prioriterer å følge opp bemanningsnormen, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Sanner påpeker at de små barnehagene ikke har like stor økonomisk handlefrihet til å omdisponere ressurser slik at de oppfyller bemanningskravet. Derfor prioriteres de små barnehagene i overgangsordningen.

Maks tre under tre

I fjor ble det innført en bemanningsnorm i barnehagene som sier at det skal være maksimalt tre barn under tre år per voksen. For de større barna skal det være maksimalt seks barn per voksen. Kravet er i gjennomsnitt oppfylt og finansiert i de kommunale barnehagene.

Det finnes imidlertid kommuner der de kommunale barnehagene ikke oppfyller bemanningskravet. Regjeringen har derfor innført en overgangsordning i perioden 2018-2020 for å styrke innføringen av bemanningsnormen i små kommunale og private barnehager i disse kommunene.

Dobler antallet

I 2019 øker regjeringen tilskuddet til bemanningsnorm i barnehage med 160 mill. kroner. Kriteriene for hvilke barnehager som kvalifiserer for tilskudd er også noe justert, slik at det i 2019 er dobbelt så mange små barnehager som mottar tilskudd sammenliknet med i 2018.

Barnehager som kvalifiserer for tilskudd vil motta mellom 445 000 og 595 000 kroner i 2019.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.