Undersøkelse: Stor mangel på sykepleiere ved sykehjem i Oslo

Helse. I løpet av to uker tidligere i vår manglet det sykepleiere på 1.700 av vaktene på sykehjemmene i Oslo, viser en kartlegging som Sykepleierforbundet har gjort.
Av de drøyt 9.600 planlagte sykepleiervaktene, var 7.900 av dem dekket av sykepleiere, viser en undersøkelse utført av Sykepleierforbundet i en toukersperiode tidligere denne våren. – Vi er midt inne i en sykepleierkrise, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sykepleierforbundet sammenlignet den planlagte bemanningen med hvor mange sykepleiere som faktisk var på jobb ved private og kommunale sykehjem i Oslo, skriver Dagbladet.

Undersøkelsen ble gjennomført over en periode på to uker tidligere i vår.

Av de drøyt 9.600 planlagte sykepleiervaktene, var 7.900 av dem dekket av sykepleiere. Det betyr at nesten 20 prosent av vaktene var dekket av personer med lavere eller ingen helsefaglig kompetanse.

– Flere steder er bemanningen så dårlig at det er underlig at det går bra, sier fylkesleder Line Orlund i Sykepleierforbundet i Oslo.

Det var størst mangel på sykepleiere på dagvaktene mandag til fredag. Det kommer ikke fram hvorfor vaktene står tomme. Undersøkelsen viser videre stor mangel på helsefagarbeidere og utstrakt bruk av ufaglærte.

– Vi er midt inne i en sykepleierkrise. Det er det ingen tvil om, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Hun mener høyt sykefravær kan være en del av forklaringen, men også at stillingene ikke er besatt.

Sykepleierforbundet mener mangel på et godt fagmiljø er en av grunnene til at sykepleiere forlater eldreomsorgen.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.