Høyre nesten halvert i Bergen

Kommunevalget 2019. Høyre har mistet nesten halvparten av velgerne i Bergen siden mars og er nede i 16 prosents oppslutning på en ny måling. Bompengepartiet holder stand som byens største parti.
Høyres byrådslederkandidat Harald Victor Hove lekker velgere til Folkeaksjonen mot mer bompenger (FNB), som fortsatt er Bergens største parti. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Bergensmåling

Respons Analyse har gjort målingen i perioden 19.–22. juni. 600 bergensere er blitt spurt om hva de ville stemt hvis det var lokalvalg i dag.

Feilmarginene i målingen er på 2,5-4 prosent. 

Oppslutningen i juni sammenlignet med mai: 

Rødt 4,6 % (- 0,9) – 3 mandater

SV 11 % (+ 1) – 8 mandater

 Ap 20,8 % (+ 2,2) – 14 mandater

Sp 3 % (- 0,5) – 2 mandater

MDG 2,9 % (+ 2,9) – 5 mandater

Venstre 3,1 % (+ 0,3) – 2 mandater

KrF 3,5 % (+ 0,3) – 2 mandater

Høyre 16 % (- 7,1) – 11 mandater

Frp 4,7 % (+ 2) – 3 mandater

FNB 25,2 (- 0,2) – 17 mandater

Andre 1,3 % (0) – 0 mandater 

 

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) mister bare to tideler fra sjokkmålingen i mai og holder på 25,2 prosent av velgerne i Respons Analyses junimåling for Bergens Tidende.

Høyre faller med nye 7,1 prosentpoeng fra mai og er nede på 16 prosent. I mars ville 29,7 prosent av velgerne i Bergen stemme på dem. 

– 16 prosent? Åh, steike, er byrådslederkandidat Harald Victor Hoves (H) umiddelbare reaksjon til BT, før han legger til:

– Dette tar vi som en viktig påminnelse om at vi må ut og snakke med velgere.

FNB på vippen 

Med en firedel av velgerne i ryggen, er FNB på vippen for et høyre-sentrum-flertall i Bergen etter valget. 

Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og FNB får 35 mandater, 34 er flertall. En slik allianse er avhengig av de to mandatene til både Venstre og KrF.

Men Venstre ønsker ikke å være med i en slik allianse. 

– Vi ønsker at den miljøfiendtlige alliansen som Høyre, Frp og bompengepartiet utgjør, ikke kommer til makten. Hvis dette blir valgresultatet, så ønsker vi oss et Ap-ledet byråd der vi selv er med, sier Venstres toppkandidat Erlend Horn til BT.

Bredt sentrum-venstre-flertall

Venstre og KrF samarbeider i dag med Arbeiderpartiet i byråd. Disse tre partiene får bare 27,4 prosent samlet og 18 mandater.

Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne er i tillegg til FNB de store vinnerne på denne målingen. De får til sammen 13 mandater. 

Skal det bli et sentrum-venstre-flertall i Bergen, må det inkludere Ap, SV, Sp, MDG, KrF og Venstre. På denne målingen har disse partiene 36 mandater. 

SV sier de kan støtte et byråd hvor KrF og Venstre er med, KrF har ikke kommentert dette. 

 

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.