Politiet etterforsker Askøy kommune i vannsmitte-saken

Energi og miljø. Vest politidistrikt åpner etterforskning mot Askøy kommune. Etter det TV 2 erfarer, er årsaken mulig brudd på drikkevannsforskriften.
Tirsdag ble det bekreftet funn av Campylobacter i drikkevannet i Askøy i Hordaland. Dette er en bakterie som kan gi mage- og tarminfeksjon. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Fakta

* Alarmen gikk torsdag i forrige uke etter at mange i Askøy kommune var blitt syke. I alt beregnes det at over 2.000 innbyggere er blitt rammet.

* I alt har 62 personer vært innlagt på Haukeland sykehus. 15 av disse har vært barn.

* Det ble påvist store konsentrasjoner av E.coli-bakterier i et høydebasseng på Øvre Klepp i Askøy. Dette kan være et tegn på at vannet er forurenset av andre bakterier.

* Det er ikke utelukket at det kan være andre smittekilder.

* Haukeland sykehus har identifisert bakterien Campolybacter som årsaken til sykdomsutbruddet.

* Den samme bakterien ble tirsdag funnet i flere vannprøver fra Kleppe vannverk på Askøy.

* En ett år gammel gutt døde onsdag i forrige uke av tarminfeksjon. Det er ennå ikke klart om dødsfallet har forbindelse med Campolybacter-utbruddet.

* Campylobacter er en bakterie som kan gi diarésykdom. Mennesker kan bli smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller av smittede dyr eller fugler.

– Vi bekrefter at vi i dag onsdag har åpnet ordinær etterforskning, sier politiinspektør Frode Karlsen.

Etter det TV 2 erfarer, skal grunnlaget for at politiet åpner etterforskning, være mulig brudd på drikkevannsforskriften.

– Jeg ønsker ikke å kommentere detaljene rundt det, men etterforskningen er relatert til vanndistribusjon og vannkvalitet, sier Karlsen til NTB.

Til nå har politiet jobbet med vannproblemene på Askøy som en såkalt undersøkelsessak. I den forbindelse har politiet gjennomført flere avhør, innhentet informasjon fra kommunen og tatt vannprøver.

– Det er en flytende grense for hvor mange etterforskningsskritt vi kan gjøre før vi åpner en ordinær etterforskning, sier Karlsen, og legger til at etterforskningen åpnes på bakgrunn av informasjon politiet har tilgjengelig.

Tirsdag ble det bekreftet funn av Campylobacter i drikkevannet i Askøy i Hordaland. Dette er en bakterie som kan gi mage- og tarminfeksjon. Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke som følge av drikkevannet i kommunen.

Onsdag for en uke siden døde en ett år gammel gutt fra Askøy, men det er ukjent om det var på grunn av Campolybacter-utbruddet. Det er foreløpig ikke kjent hva som var dødsårsaken. Politiet har allerede åpnet etterforskning av denne saken.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.