Bibliotekene til kamp mot falske nyheter

Kultur. I regjeringens strategi for årene 2020–2023 legges det vekt på bibliotekenes viktige rolle som arena for kunnskap, dannelse og kritisk tekning.
Kulturminister Trine Skei Grande (V) lanserte mandag ny nasjonal bibliotekstrategi for årene 2020–2023. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Å styrke tilgang til og formidling av kunnskapskildene blir en motkraft til spredning av falske nyheter, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V).

Regjeringen ønsker at biblioteket skal være et naturlig sted å henvende seg for den som ønsker å skille mellom ekte og falske nyheter, mellom gode og dårlige kunnskapskilder. Bibliotekene er viktige for demokrati og dannelse, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

Støtte til aktiv formidling av mangfoldet i samlingene, der man også skal ut av bibliotekrommet og nå ut til nye grupper, er ett av grepene i strategien som skal gjøre det lettere og bedre for folk å bruke bibliotekene.

Samtidig skal det bli enklere for folk å søke etter både digitalt og analogt materiale i samlingene. Nasjonalbiblioteket skal levere fellestjenester som avlaster lokalbibliotekene slik at de får mer tid til publikumsrettet arbeid.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.