MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører

Kommunevalget 2019. Hvorvidt Rødt eller Venstre skal være støtteparti var blant de første temaene Ap, MDG og SV tok tak i da de startet forhandlingene om ny byrådsplattform i Oslo.
Byrådsforhandlingene mellom Oslo Ap, Oslo MDG og Oslo SV startet fredag. Fra venstre: Frode Jacobsen (Ap), Inga Marte Thorkildsen (SV), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), Omar Samy Gamal (SV), Lan Marie Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap), Einar Wilhelmsen (MDG) og Hanna E. Marcussen (MDG). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er veldig naturlig å snakke sammen om det, absolutt, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han møtte de andre partiene til forhandlinger fredag.

– Vi har samarbeidet veldig godt med Rødt i de åra som har vært. Så er det spennende, det som skjer med Venstre. Kommentarer ut over det, har jeg ikke, utdypet Johansen, på vei inn til det lille forhandlingsrommet.

SV ser til Rødt

Både MDGs Lan Marie Berg og SV-ordfører Marianne Borgen bekreftet at diskusjonen om støtteparti skulle på agendaen fredag.

– Vi har i utgangspunktet tenkt å se om vi kan gjøre det vi gjorde sist, å få en avtale med Rødt, men det er noe av det vi skal diskutere i dag, sa Borgen, da de rødgrønne benket seg rundt møtebordet i den flere hundre år gamle Mangelsgården øst i sentrum.

– Det er et område av Oslo som viser masse av utfordringene vi har. Vi holder på å legge nye skinner i Storgata. Området har en del av de største sosiale utfordringene vi har i byen. Et rødgrønt byråd er opptatt av begge deler, sa Johansen.

Eiendomsskatt

Dersom de tre partiene velger å støtte seg på Venstre, vil de bli møtt med krav om blant annet fredning av fritt skolevalg, at private skal få slippe til i de kommunale tjenestene, samt lavere eiendomsskatt.

– Et kommunebudsjett har sine begrensninger. Eiendomsskatten er en viktig inntekt for å få realisert veldig mange av ønskene vi har, understreket Johansen på vei inn.

Det første forhandlingsmøtet går med til å bli enige om i hvilken rekkefølge man skal forhandle om ulike temaer. Partiene skal også sette ned grupper for å jobbe med de ulike sakene.

Les også: MDG får sin første ordfører

Uenigheter

Det var god tone og mye latter ved åpningen av forhandlingene, men det ble trolig mer alvor så snart journalistene hadde forlatt rommet. Det er mye de er uenige om, selv om de har fire års samarbeid bak seg.

Et svekket Ap møter et MDG og SV som har styrket posisjonen sin i valget, og som vil ha sterkere gjennomslag i politikken. SV ønsker blant annet å øke inntektene fra eiendomsskatten, mens Ap vil beholde innretningen som i dag. Ap vil heller ikke øke bompengene, noe MDG ivrer etter.

Ifølge Dagsavisen vil billettprisene på buss, trikk og bane bli et tema. MDG vil redusere prisene med 20 prosent, mens SV ønsker hyppigere avganger. Begge deler vil koste mye, samtidig som det er planlagt flere satsinger på kollektivtrafikk de neste årene, påpeker avisen.

Det er også ventet diskusjoner om fordelingen av poster. MDG har vist interesse for postene finans-, næring- eller kulturbyråd.

Den absolutte fristen for å bli enige er 23. oktober, når bystyret skal konstitueres.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.