Finansminister Siv Jensen (Frp) møtte pressen ved huset sitt mandag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) møtte pressen ved huset sitt mandag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil bruke 243,6 oljemilliarder neste år

Regjeringen vil bruke 243,6 milliarder kroner av oljefondet neste år, 2,6 milliarder mindre enn i fjor. Det innebærer et uttak på 2,6 prosent av fondets verdi.

– Norsk økonomi er inne i sitt tredje år med konjunkturoppgang. Aktiviteten øker over hele landet og i de fleste næringer. Oppgangen er ventet å fortsette fremover, og veksten i fastlandsøkonomien anslås å ligge høyere enn sin langsiktige trend både i år og neste år, heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet.

Ned 0,2 prosentpoeng

I regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2020 er bruken av oljeinntekter redusert med 0,2 prosentpoeng fra 2019, målt som andel av verdiskapingen i fastlandsøkonomien. Bruken anslås til 243,6 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,6 prosent av den anslåtte verdien i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til året.

Departementet understreker at bedringen i arbeidsmarkedet fortsetter.

– Stadig flere kommer i jobb. Bare det siste året er 50 000 flere personer kommet i jobb. Av disse er fire av fem kommet i privat sektor. Den registrerte ledigheten har ikke vært lavere på ti år, skriver departementet.

Redusert ledighet

I Nasjonalbudsjettet for 2020 anslås den registrerte ledigheten å avta fra 2,2 prosent i år til 2,1 prosent neste år.

Regjeringen venter en vekst på bruttonasjonalproduktet på 2,5 prosent i 2020, mot 2,7 prosent i 2018 og 2,2 prosent i 2018.

Disse nøkkeltallene fra forslaget til statsbudsjett og nasjonalbudsjettet presenteres allerede på morgenen fordi de kan være markedssensitive.

Fakta om nøkkeltall i statsbudsjettet for 2020

Fjorårets tall i parentes.

* Foreslått oljepengebruk i 2020 (strukturelt oljekorrigert underskudd): 243,6 milliarder kroner (246,2). 2,6 milliarder kroner mindre enn i fjor.

* Uttak i prosent fra oljefondet (Statens pensjonsfond utland): 2,6 prosent (2,9)

* Budsjettets virkning på norsk økonomi (budsjettimpulsen): -0,2 (0,5): Negativ virkning.

* Sysselsetting: Ventet opp 1,0 prosent i 2020 (1,6)

* Ventet ledighetstall i 2020 (SSB/AKU): 3,4 prosent av arbeidsstyrken (3,5)

* Ventede ledighetstall i 2019 (Nav): 2,1 prosent (2,2 )

* Samlet verdiskapning i Fastlands-Norge (BNP Fastlands-Norge): Produksjonen av mengden varer og tjenester er ventet å øke med 2,5 prosent i 2020. (2,7)

Legges fram klokka 10

Utvalgte hovedtall og nøkkeltall i Nasjonalbudsjettet 2020 publiseres klokka 8 mandag, mens budsjettdokumentene er tilgjengelige fra klokka 10. Klokka 10 starter også Jensens framlegging i Stortinget.

På spørsmål om noen kommer til å bli skuffet, svarte finansminister Siv Jensen slik:

– Det er alltid noen som ønsker seg mer penger til et formål. Vi må huske på at når det går godt i Norge, så betyr det at norsk økonomi vokser. Så vi kommer til å kunne bruke mer penger på mange ting, men vi må også passe på at vi ikke bruker for mye penger, rett og slett fordi det kommer til å bety at konkurranseevnen til bedriftene våre kan settes i fare. Det er ikke en god idé når vi skal sørge for at flest mulig kommer i jobb.

(©NTB)