Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt

Næringsliv. Turiststrømmen til Norge øker kraftig. Det gjør også misnøyen blant befolkningen i pressområdene. Nå ønsker et stort flertall å innføre turistskatt.
Cruiseskipet Viking Sun fra Viking Cruises, på vei til inn til Ålesund. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Det skriver Aftenposten.

Pressområdene for turistindustrien i sommersesongen er ifølge Innovasjon Norge Bergen, Stavanger, Ålesund, Stranda (Geiranger), Lofoten, Aurland, Stryn og Longyearbyen.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Innovasjon Norge er misnøyen nå stor blant to tredeler av lokalbefolkningen i disse områdene: 69 prosent sier turister medfører forsøpling, 62 prosent sier de sliter ned naturen og 65 prosent vil innføre turistskatt.

Innovasjon Norge begynte å samle inn data om folks holdninger til turister i fjor. En viktig grunn var at de ønsket å vite om norske turistmål er i ferd med å følge etter en rekke europeiske byer.

I populære byer som Dubrovnik, Barcelona og Venezia har det vært omfattende protestaksjoner mot masseturismen. Det er spesielt cruiseturistene som blir uglesett. Også langs norskekysten tar stadig flere til orde for å begrense trafikken av enorme cruiseskip.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.