Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Nærbutikk blir offentlig landhandleri

Nærbutikken kan bli et offentlig «landhandleri» som tilbyr enkle tjenester som i dag utføres i kommune og stat. Fem små butikker i utkantstrøk i Finnmark og Troms er med på et pilotprosjekt. Butikkene skal også selge bensin og alkohol.

Når nærbutikken legges ned, forsvinner folk fra lokalsamfunnet, og Bygde-Norge dør ut. Matvarebutikkene i grender og små lokalsamfunn har ikke nok kundegrunnlag til å drive lønnsomt. Derfor er pilotprosjektet til Merkur - Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikkene i regionene - et forsøk på både å redde næringsgrunnlaget til nærbutikkene og lokalsamfunnet.

De fem butikkene som er med på forsøksprosjektet skal tilby tjenester som i dag ivaretas av kommunene og de statlige etatene som ligningskontor, trygd, lensmann og Aetat.

- Butikkene vil fungere som små, offentlige servicekontorer. Handelsbestyrerne skal få opplæring i å rettlede og gi informasjon til kundene. De skal også kunne gi hjelp i hvordan skjemaer skal fylles ut, sier styreleder i Merkur, Inge Ryan.

Han er også SV-representant i fylkestinget i Nord-Trøndelag.

Tjenestetilbudet vil variere fra butikk til butikk, men Ryan tenker seg at butikkene kan være filial av både bibliotek, lensmannskontor, trygdekontor og Aetat, i tillegg til å ivareta en rekke kommunale oppgaver.

Butikkene skal også bli utsalgssteder for bensin og polvarer. Et forslag om å tillate mini-vinmonopoler er nå til behandling i Stortinget.

- Tilgangen på vin og sprit i utkantstrøk vil bidra til å redusere hjemmebrenningen, sier Ryan.

Skrevet av: Ingun Larsen