Det er altfor mange hendelser med vold og trusler, mener orbundsleder Mimmi Kvisvik i  Fellesorganisasjonen (FO). Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Det er altfor mange hendelser med vold og trusler, mener orbundsleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO). Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

3.000 Nav-ansatte utsatt for trusler eller vold

Rundt 3.000 ansatte i Nav forteller at de ble utsatt for vold eller trusler på jobb i løpet av fjoråret.

I Navs eget system ble det i 2015 registrert 2.444 episoder med vold eller trusler om dette mot ansatte. Det er en økning på 223 hendelser fra året før.

Antallet hendelser har økt i alle kategorier som verbal utskjelling, sjikane/trakassering og trussel/truende atferd. Unntaket er fysiske angrep, der det både i 2014 og 2015 ble registrert 48 episoder, melder P4.

3.000 er skremmende mange, mener Fellesorganisasjonen (FO) som organiserer mange av de ansatte.

– Det er altfor mange, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik til P4, som mener underbemanning er en av forklaringene til de høye tallene.

– Mye av frustrasjonen kommer av at man ikke får tak i saksbehandleren sin, ikke får svar på det man har spurt om eller ikke får svar på søknadene sine. Jeg mener Navs førstelinjetjeneste burde vært bedre bemannet og vært tettere på den enkelte, sier Kvisvik.

Nav-ledelsen mener økningen i all hovedsak skyldes lavere terskel for å registrere hendelsene, snarere enn at det er en reell økning. De peker også på at den prosentvise andelen i etaten som opplever trusler og vold, er synkende.

(©NTB)