Rasområdet på Sørum fotografert fra luften tirsdag. Det letes fortsatt etter de tre personene som er savnet etter jord og leirraset på Sørum i Akershus torsdag i forrige uke Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Rasområdet på Sørum fotografert fra luften tirsdag. Det letes fortsatt etter de tre personene som er savnet etter jord og leirraset på Sørum i Akershus torsdag i forrige uke Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixCornelius Poppe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sørum ber om ekstern skredgransking

Sørum kommune ber Fylkesmannen om at det igangsettes en ekstern gransking av skredulykken, som krevde tre menneskeliv.  

– Sørum kommune mener at saken må gjennomgås av ekstern ekspertise som kan se saken i et bredt perspektiv. Skredulykken har en kompleks sammensetning, og vi er tjent med at alle aspekter i saken belyses slik at vi kan finne årsaken, sier ordfører Marianne Grimstad Hansen (H) på hjemmesiden til Sørum kommune i dag.

Hun mener det er naturlig at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) står for granskingen.

DSB skal granske

Leder for Fylkesmannens beredskapsstab Johan Løberg Tofte hadde ennå ikke mottatt brevet da Kommunal Rapport snakket med ham i formiddag.

– Sørum kommune ønsker en bred gjennomgang av ulykken. Vi har blitt muntlig orientert om at de vil sende en anmodning til DSB om en slik gjennomgang. Denne blir sendt via oss, slik at vi kan komme med vår anbefaling, sier han.

Ifølge Tofte vil Fylkesmannen blant annet vurdere hvilken fagkompetanse som bør delta i evalueringen. 

Godt inntrykk av Sørum

Fylkesmannens beredskapsstab har så langt har et positivt inntrykk av Sørum kommunes krisehåndtering etter rasulykken sist torsdag.

– Det virker som at Sørum kommune har gjort det de skal etter at hendelsen inntraff. Men det er sikkert læringspunkter der også. Vi er ikke i gang med å evaluere dette ennå, sier Tofte.

Han understreker at hans uttalelser bare gjelder selve krisehåndteringen etter ulykken, ikke hva kommunen har gjort for å forebygge slike rasulykker. Kvikkleire er normalt fast, men kan kollapse og bli flytende som følge av forflytning av masser eller erosjon. Det har den siste tiden foregått flere typer anleggsarbeid i nærheten av rasområdet.

Etterspør grunnundersøkelser

Seniorrådgiver Anette Søraas ved landbruksavdelingen er Fylkesmannens hovedsaksbehandler for plansaker i Sørum kommune. Hun har etter kvikkleireskredet sist torsdag, gjennomgått de plansakene Fylkesmannen har uttalt seg om i det aktuelle området på Asak. Det gjelder etableringen av et massedeponi, ny veitrase, samt gang- og sykkelvei. 

– Sørum har krevende grunnforhold i en del områder med utbyggingssaker, der det gjøres omfattende vurderinger rundt kvikkleire. Inntrykket er at kommunen tar dette på alvor. Så langt vi har oversikt, etterspør de grunnundersøkelser i de sakene vi får til uttalelse, sier Søraas til Kommunal Rapport.

Hun forteller at det i enkelte reguleringssaker er stilt krav om motfyllinger for å stabilisere kvikkleiremasser.

– Hvordan kommunen følger opp dette videre i byggesaken og under gjennomføringen av tiltaket, vet ikke vi, understreker hun.