Nyheter

Bærum kommune kan vokse med opp mot 40.000 innbyggere innen 2040. God planlegging må til, også økonomisk. Foto: Tone Holmquist
Bærum kommune kan vokse med opp mot 40.000 innbyggere innen 2040. God planlegging må til, også økonomisk. Foto: Tone Holmquist

Bærums økonomiplan ser 20 år fram i tid

Mange kommuner er interessert i Bærums investeringsplan, som går lenger fram enn den vanlige fireårsplanen. Kommunen er den eneste med en økonomisk plan som ser 20 år fram.

Publisert Sist oppdatert

Den langsiktige driftsanalysen og investeringsplanen (LDIP blant venner) ble født i 2014. Den har blitt revidert hvert år fram til 2018, og nå jobber Bærum med den sjette rulleringen for perioden 2021–2040.

Formålet er å vise hvilke investeringskostnader og finansieringsbehov som vil være nødvendige i en 20-årshorisont for å møte de økte behovene knyttet til befolkningsvekst, demografisk utvikling og endrede krav til kommunen.

LDIP kombinerer data om befolkningsutvikling med investeringsplaner og framskrivning av driftsinntekter og driftskostnader, og en rekke andre forutsetninger, og beregner på bakgrunn av dette et basisalternativ som beskriver kommunens økonomiske handlingsrom.

– Bakgrunnen er at vi er en kommune i vekst. Prognosene sier 30–40.000 nye bæringer innen 2040. Da trenger vi å planlegge for sosial infrastruktur, sier kommunedirektør Erik Kjeldstadli.

Bærum har blinket ut de områdene hvor de vil ha 85 prosent av denne veksten. Fornebu er ett av dem. LDIP-en har Bærum laget selv, og den har også flere scenarioer.

Kommunedirektør Erik Kjeldstadli
Kommunedirektør Erik Kjeldstadli

I basisalternativet til planen forutsettes det en samlet gjennomsnittlig årlig vekst på 4,5 prosent i kommunens frie inntekter, og et rentenivå på 2,5 prosent økende til 4,5 prosent i slutten av perioden. Hva skjer dersom inntektene blir betydelig lavere og den nominelle renten øker? Det er altså mulig å lage ulike følsomhetsanalyser, og legge alternative planer.

Må spare 350 millioner

– Politikerne liker LDIP-en. En slik langsiktig plan vurderes som et viktig styringsredskap for å forberede kommunen på de utfordringer som vil komme, sier kommunedirektøren.

For Bærum skal ikke bare bygge og utvide – i 20-årsperioden skal det også spares. Foreløpig anslag er på 350 millioner.

Flere andre kommuner har fattet interesse for planen. Kjeldstadli tror den passer best for vekstkommuner som skal gjøre investeringer.

– Kommunene som besøker oss eller som vi besøker, vil lage en versjon av LDIP som er tilpasset dem. Ikke alle trenger å se 20 år fram i tid, men veldig mange kan ha nytte av å se ti år framover, sier Kjeldstadli.

Som i alle kommuner er det bare årsbudsjettet som er bindende. Men LDIP er retningsgivende for både årsbudsjetter, økonomiplan (handlingsprogram, kaller de det i Bærum) og annen planlegging.

Bærum har laget seg en omstillingsplan som skal gå fram mot 2024, og i oppfølgingen må man hele tiden skjele til LDIP.

Evaluering av LDIP

Oslo Economics har evaluert planen for Bærum kommune. De sier dette om planen:

«Vår gjennomgang viser at LDIP gir et godt grunnlag for styringen av Bærum kommune. Kombinasjonen av LDIP, handlingsprogrammer og årlige budsjetter gir mulighet til forutsigbarhet og handlekraft. LDIP er i hovedsak basert på godt datagrunnlag og hensiktsmessige forutsetninger, og resultatene som presenteres er relevante og rettvisende, og dermed til å stole på. Vi mener likevel det er rom for å videreutvikle dokumentet for å gi enda tydeligere styringssignaler.»

Kommunen følger opp de ulike anbefalingene fra Oslo Economics for å forbedre LDIP.

I januar arrangerer Bærum en konferanse om bærekraft og omstilling, hvor blant annet LDIP-en blir presentert.

Powered by Labrador CMS