Nyheter

Siden i fjor sommer har helsepersonell i Eidskog stukket 25.000 pinner i nesa på folk som har kommet over fra Sverige. Økonomiavdelingen fakturere arbeidsgivere for 500 kroner per test. Det er nok merarbeid nå, mener kommunen.
Siden i fjor sommer har helsepersonell i Eidskog stukket 25.000 pinner i nesa på folk som har kommet over fra Sverige. Økonomiavdelingen fakturere arbeidsgivere for 500 kroner per test. Det er nok merarbeid nå, mener kommunen.

Ber staten ta regninga for grensetestingen

Grensekommunen Eidskog bruker store ressurser på å fakturere koronatester. Ordfører Kamilla Thue (Ap) mener staten må bla opp.

Publisert Sist oppdatert

– For oss er det unødvendig pengeflytting og et stort merarbeid for kommunen, sier Eidskog-ordfører Kamilla Thue (Ap).

Etter at teststasjonen på Magnormoen i Eidskog ble satt opp i august i fjor, har kommunens helsepersonell tatt over 26.000 tester. 20,5 årsverk er knyttet direkte til teststasjonen ved grensen. Kommunen har brukt nesten 7 millioner kroner på jobben, ifølge et notat kommunen sendte Helsedirektoratet 12. februar.

Mener Staten bør ta ansvar

Selve testene var fram til 1. desember gratis for grensekrysserne. Da kom det nye retningslinjer for arbeidspendlere, der arbeidsgiver skal betale 500 kroner for hver test og kommunen må kreve inn pengene.

Eidskog har fakturert arbeidsgivere for 341.000 kroner i 2020 og for godt over 1,5 millioner kroner hittil i år.

– Det er en jobb som tar mye tid og ressurser. Informasjon som blir hentet inn på grensen skal sendes økonomiavdelingen og derfra videre til arbeidsgiver. Det er ikke alltid vi får inn riktige adresser. Det koster mer enn vi får inn, sier kommunedirektør Trond Stenhaug.

Han mener Staten bør ta ansvar, men vil ikke spekulere i hvordan dette skal ordnes.

Kommunen fakturerer ikke egne ansatte som pendler over grensa. Heller ikke de som må ta test og ikke skal på jobb, må betale.

– Vi drifter teststasjonen og får kompensert for det. Hvorfor skal selve testingen koste, undrer ordfører Kamilla Thue (Ap) i Eidskog

Motsatt av dugnad

Ordfører Kamilla Thue mener alle skal kunne teste seg gratis – på Statens regning.

– Vi drifter teststasjonen og får kompensert for det. Hvorfor skal selve testingen koste? spør hun.

Ordføreren får støtte fra partikollega Anette Trettebergstuen på Stortinget. Hun har denne uka sendt et spørsmål om dette til regjeringen.

«Jeg synes det er uholdbart at kommunene i grenseområdene må ta denne regninga alene. Det er mye snakk om dugnad nå, dette er det motsatte. Disse kommunene rammes av at arbeidskraft ikke lenger er like mobil, og nødvendig testing for å få folk i jobb må staten inn og ta regningen for», skriver Trettebergstuen i en e-post til Kommunal Rapport.

1 av 6 fra Sverige

Det finnes ingen nøyaktig oversikt over hvor mange som bor i Sverige og som er ansatt i norske kommuner. Bare i Eidskog er nesten 100 av de 650 ansatte bosatt i nabolandet. 

I nabokommunen Kongsvinger bor 73 av de kommuneansatte på svensk side av grensen. I Halden kommune er det 68 ansatte som bor i Sverige og i Sarpsborg rundt 70. I Aremark er det 14 ansatte som pendler over grensa og i Aurskog-Høland er det 7.

I grensekommunen Eidskog bor beredskapssjef, NAV-sjef, 2 av 3 helsesøstre, barnehagelærere, fastlege, sykepleiere, helsearbeidere og leder for oppvekst i Sverige. Hver sjuende dag må de vise fram at de har testet negativt for covid-19. 

Dette gjelder også alle andre som fra 1. mars pendler over grensa fra Sverige for å komme seg på jobb i Norge.

– Ikke større smitterisiko

Ordføreren i Eidskog mener politikerne på sentralt hold ikke har forstått hvor tett sammensveiset folk er i grensekommunene.

9. mars skrev Thue et brev til Justis- og beredskapsdepartementet, der hun understreker at svenske arbeidstakere ikke har bidratt til høyere smitterisiko enn sine norske kollegaer.

«I snart ett år har ansatte som bor i Sverige og jobber i vår kommune vært underlagt en streng kontroll ved grensen, samt et eget testregime ved sin arbeidsplass. Ut ifra registrert smitte er det ikke grunnlag for å si at de svenske ansatte har bidratt til noe høyere smitterisiko enn sine norske kollegaer. Dette gjelder for kommunalt ansatte og ansatte i lokalt næringsliv», heter det i brevet.

– Det begynner å bli veldig tungrodd og tråkig. Det er mye å holde orden på for å komme på jobb, sier sykepleier Malin Olsson i Eidskog. 

Hun er sliten av alt styret og ser seg om etter jobb på egen side av grensa, sier hun til NRK.

– Ingen av dagpendlerne har sluttet ennå, men jeg er imponert over at de holder ut, sier ordfører Thue til Kommunal Rapport.

Slik tester hun

Sykepleierstudent Christine Holmen Bakken tester reisende ved to grenseoverganger. I ei liten brakke ved Øyermoen i Kongsvinger står hun og en kollega klar i fullt verneutstyr. 

1. mars åpnet grensen igjen for dagpendlere fra Sverige og Finland. Denne første dagen tok Holmen Bakken og en kollega koronahurtigtest på 52 personer. Etter noen få minutter fikk de svar og kunne kjøre videre inn i Norge.

Her forklarer Christine hvordan hun utfører hurtigtesten.

Powered by Labrador CMS