Nyheter

Her mottok rådmann Jan Erik Nygaard en pris for lang og tro tjeneste i Bokn. Til sommeren går han av med pensjon etter 38 år som rådmann i kommunen. Foto: Kjetil Hamre
Her mottok rådmann Jan Erik Nygaard en pris for lang og tro tjeneste i Bokn. Til sommeren går han av med pensjon etter 38 år som rådmann i kommunen. Foto: Kjetil Hamre

Går av etter 38 år som rådmann

Da Jan Erik Nygaard startet som rådmann i Bokn, rettet man fortsatt feil i saksframlegg med korrekturlakk. Det er 38 år siden.

Publisert Sist oppdatert

– Jan Erik har gjort en formidabel innsats for å utvikle Bokn, og han har vært med på en rekke spennende stor og små prosjekter. Han har vært en samarbeidsorientert og inkluderende, og har evnen til å få organisasjonen til å jobbe sammen for et felles mål, sier ordfører Osmund Våga (Sp).

Fra fjærpenn til IT

1981 var året da Gro Harlem Brundtland for første gang ble statsminister i Norge, og det var da prins Charles giftet seg med prinsesse Diana.

Det var også året da den 29 år gamle jussutdannede Jan Erik Nygaard fra Haugesund ble ansatt som rådmann i Bokn.

Etter 38 år i stillingen trekker han seg nå tilbake for å nyte tilværelsen som pensjonist. Han er for øyeblikket landets lengstsittende rådmann.

– Jeg startet nærmest i fjærpennens tid og har vært vitne til en rivende digital utvikling det er vanskelig å beskrive. Denne utviklingen har hatt stor betydning for tjenestene kommunen leverer til innbyggerne, sier Nygaard.

Mer komplekse tjenester

Bokn er en øykommune på Haugalandet med rundt 850 innbyggere. I dag har kommunen et budsjett på rundt 100 millioner kroner.

Siden 1981 har Nygaard ledet administrasjonen, og i løpet av denne tiden har han opplevd store endringer i den kommunale forvaltningen. Det gjelder spesielt teknologisk utvikling, kompleksiteten i de kommunale tjenestene og rådmannens ansvarsområder.

– Kommunen er en mye mer profesjonell tjenesteyter, og kommuneøkonomien er en helt annen i dag enn på tidlig 80-tallet. Når det gjelder kompleksiteten i tjenestetilbudet, er det også en helt annen verden vi opplever i dag, sier Nygaard.

Brukte korrekturlakk

I dag preger digitaliseringen nær sagt alle tjenester kommunen tilbyr, og her har den teknologiske utviklingen vært eksepsjonell. Bokn-rådmannen husker godt hvordan det var å forberede saksframlegg til politiske møter på 1980-tallet.

– Vi benyttet skrivemaskin for å skrive saksframleggene, og ble det feil, måtte vi enten bruke korrekturlakk eller skrive alt på nytt. Deretter var det å reise til et trykkeri for å få dokumentene trykket opp. Dette var tidkrevende, og i dag er denne situasjonen ganske fjern, sier Nygaard.

Han har også opplevd at rådsmannsrollen har utviklet seg betydelig. Både kravet om tilstedeværelse og ansvaret har økt.

– Tidligere var det slik at om du ikke befant deg på kontoret, var du ikke tilgjengelig. I dag er du som rådmann tilgjengelig hele døgnet, og rådmannens ansvar har økt. Tidligere kom rådmannen inn i en sak etter at politikerne allerede hadde behandlet den, men endringer i kommuneloven førte til at det er rådmannen som nå har ansvaret for å legge fram saker og følge dem fra A til Å, sier Nygaard.

Fikk avtale med Tysvær

Bokn har historisk sett hatt en anstrengt økonomi, og blant de sakene rådmannen trekker fram som viktige for kommunen, er å få en del av skatteinntektene fra gassanleggene på Kårstø i nabokommunen Tysvær.

– Avtalen med Tysvær sikret oss 10 millioner i årlige skatteinntekter, og det er svært viktige inntekter for Bokn. Dette ble enda tydeligere når vi ser at det nye inntektssystemet fører til at vi taper rundt 4 millioner kroner i året, sier Nygaard.

Mer tid til familie og fritid

Nygaard hadde en sentral rolle med å sikre fastlandsforbindelsen som ble etablert på 1990-tallet. Han var også sentral i etableringen av verdens lengste undersjøiske veitunnel, det såkalte Rogfast-prosjektet.

Spørsmålet om kommunesammenslåing har vært et gjentakende tema for Bokn de siste 38 årene, men folkeavstemninger i både 2005 og 2016 ga et tydelig flertall for å være en egen kommune.

Bokn-rådmannen ser tilbake på en fin tid, og han er takknemlig for det fine samarbeidet han har hatt med både kollegaer og politikere.

– Det nære og gode forholdet til de ansatte og politikerne har jeg satt stor pris på, men også den nære kontakten med andre kollegaer i hele Rogaland har vært givende. Jeg har trivdes veldig godt i rollen, men nå gleder jeg meg til å bruke tiden på familie, friluftsliv, reise og jakt, sier Nygaard.

Powered by Labrador CMS