Nyheter
Heksebrenning på Verdens Ende
Finnmarks fylkesvåpen er en gullfarget borg på svart bakgrunn. Denne skal forestille verdens nordligste festning, Vardøhus, som sto ferdig i sin nåværende form i 1738. Fylkesvåpenet ble godkjent i 1967.
Selv om borgen er av gull, er det ikke alle historiene fraVardøhus festning som glitrer. På 1600-tallet ble noen av de råeste hekseprosessene i Norge utført der. 48 hekser ble dømt til brenning på bål. Fire av disse heksene var menn, sannsynligvis samer.
I «Årbok for Vardø 1983» skriver Ola Grøvdal om hvorfor troen på hekser var så sterk i Finnmark:
«…De lærde utformet lærdommen om Ultima Thule, Verdens Ende, som lenge var deres geografiske navn på Finnmark. Der fant man nedgangen til helvete. Ja, noen av dem stadfestet til og med dette skremmelige hullet til å ligge et sted på Varangerhalvøen. Det var nemlig ut av dette hullet at mørket som la seg over Nord-Norge om vinteren, kom krypende sammen med hekser, trollmenn, smådjevler og alle slags demoniske vesen…».
Våren og sommeren 1940 var det en annen galskap som feide over Norge. Men mannskapet på Vardøhus var gjenstridige. Festningen var den siste militære avdelingen på fastlandet i Norge som brukte det frie norske flagget. Selv etter kapitulasjonen vågde det norske festningsmannskapet, etter at tyskerne hadde forlatt øya, å fire hakekorsflagget og igjen heise det norske flagget. Dette gjentok seg flere ganger, hver gang med norske bortforklaringer og unnskyldninger, før tyskernes tålmodighet var oppbrukt.
Først 1. november ble det norske flagget firt for siste gang. Den 31. oktober 1944 var det norske flagget tilbake etter at tyskerne var blitt drevet vestover av russiske styrker.
Finnmark - der drømmer blir virkelighet Finnmárku - gos niegut ollasuvvet!
Finnmark holdt i 2004 en konkurranse om slagord for fylket. 173 bidrag kom inn, men det var altså “Finnmark - der drømmer blir virkelighet» som vant. Slagordet blir brukt aktivt i markedsføring og informasjon om fylket, blant annet i fylkets eget magasin Drømmefangeren.