Nyheter

Tidligere kommunedirektør Rune Lid i Øygarden kommune har ikke lov til å si hva han mener om sluttavtalen han har inngått med kommunen.
Tidligere kommunedirektør Rune Lid i Øygarden kommune har ikke lov til å si hva han mener om sluttavtalen han har inngått med kommunen.

Kommunedirektør går av med 2,7 millioner i etterlønn, munnkurv og retrettstilling

Tidligere kommunedirektør Rune Lid i Øygarden kan i to år nyte avspasering og permisjon med full lønn. Å uttale seg fritt om årsaken til fratredelsen kan han ikke.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mener avtalen ivaretar både arbeidstaker og kommunen på en god måte, sier ordfører Tom Georg Indrevik (H) i Øygarden.

Får minst 2,7 millioner

Øygarden kommune og kommunedirektør Rune Lid ble 21. mai enige om en fratredelsesavtale. Lid sluttet i stillingen som kommunedirektør med umiddelbar virkning. Kommunal Rapport har fått innsyn i sluttavtalen, og her sikres Lid et halvt års avspasering med lønn. Deretter skal Lid få permisjon fram til 1. juni 2023 med full lønn.

«Lønn skal i permisjonstiden opprettholdes og utbetales månedlig som i nåværende stilling og lønnsjusteres i 2022 og 2023 i samsvar med øvrige ansatte i Kommunen. Tilsvarende opprettholder Lid medlemskap i pensjons- og forsikringsordninger og øvrige tilleggsytelser som fremkommer av hans arbeidsavtale», heter det i sluttavtalen.

I arbeidsavtalen Lid undertegnet som prosjektrådmann i nye Øygarden kommune i 2019 ble lønnsbetingelsene satt til 1,35 millioner kroner i året. Det betyr at etter et halvt års avspasering, og et og ett og et halvt års permisjon har Lid fått 2,7 millioner utbetalt av kommunen. I tillegg har Lid krav på lønnsjustering for både 2022 og 2023.

Kommunal Rapport har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Rune Lid, men han har ikke besvart våre henvendelser, verken på telefon eller sms.

Beholder lønn uansett

Om Lid får seg et arbeid i perioden januar til mai 2023 som tilsvarer eller overstiger lønnen han har i Øygarden, vil de månedlige utbetalingene fra kommunen avkortes med 50 prosent i resten av avtaleperioden. Er lønnen i den nye jobben lavere enn det Lid har hatt i Øygarden, så sikres Lid full utbetaling fra kommunen.

«Det vil ikke finne sted noen avkorting dersom lønn hos ny arbeidsgiver er lavere enn lønnen som angitt i dette punkt», heter det i avtalen.

Retrettstilling med rådmannslønn

Partene har også avtalt at Lid fram til 31. mai 2023 skal ha rett til å tiltre en retrettstilling i kommunen. De konkrete arbeidsoppgavene for retrettstillingen skal avklares før tiltredelse, og det pekes på at det vil være en fordel for begge parter å benytte Lids kompetanse innen økonomi og administrasjon. Også i denne stillingen skal Lid sikres rådmannslønn.

«Retrettstillingen skal avlønnes tilsvarende den lønn Lid hadde som rådmann i tidligere Sund kommune, men lønnsjustert med et tillegg på 11 prosent per 2021 og ytterligere lønnsjustering for 2022 og 2023 (avhengig av tiltredelsestidspunkt) i samsvar med øvrige ansatte i kommunen», heter det i avtalen.

Ordføreren ønsker ikke å kommentere innholdet i avtalen som er inngått med Lid.

– Jeg gir ingen kommentarer utover det som står i pressemeldingen vi har sendt ut, sier ordføreren i Øygarden.

Ordfører Tom Georg Indrevik (H) i Øygarden vil ikke kommentere sluttavtalen med tidligere kommunedirektør Rune Lid.

Avtalefestede uttalelser

I sluttavtalen blir det avtalt at informasjon om avtalen skal formidles i samsvar med det som står i pressemeldingen. I pressemeldingen informeres det i liten grad om noen konkret årsak til at kommunedirektøren har sluttet på dagen.

«Ordføreren uttaler at det er ulikt syn på korleis kommunen skal styrast og kor skilje mellom politikk og administrasjon går, og det er difor vi no vel å skilje lag», heter det i pressemeldingen.

I sluttavtalen gis ikke partene muligheten til å gi kommentarer som fraviker det som står i pressemeldingen.

«Partene skal avstå fra å gi ytterligere uttalelser og ingen av partene skal gi uttalelser som fraviker, eller uttømmer det som er nedfelt i vedlegg 1 (pressemeldingen red.anm.)», heter det i avtalen.

– Er dette en munnkurv?

– Dette er en helt vanlig formulering i slike avtaler, sier ordføreren.

– Hva slags ytringsfrihet sikrer dette avtalepunktet Rune Lid?

– Det får andre vurdere, men på dette nivået i offentlig sektor er dette et helt vanlig avtalepunkt. Vi mener avtalen er balansert og ivaretar både arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Indrevik.

Ytringsfriheten går foran

Jurist Sindre Granly Meldalen i Norsk Presseforbund mener at punktet om taushet framstår som betenkelig og uheldig.

– Et offentlig organ har ingen hjemmel til å kunne begrense en tidligere eller nåværende ansatts ytringsfrihet på den måten, og nettopp dette punktet i avtalen vil derfor etter mitt syn ikke være gyldig. Hvis kommunedirektøren på et tidspunkt vil si noe om bakgrunnen for fratredelsen vil hans ytringsfrihet gå foran, skriver Granly Meldalen i en e-post til Kommunal Rapport.

Ytringsfrihetsadvokat Vidar Strømme i advokatselskapet Schjødt mener også at ytringsfriheten gir Lid rett til å kommentere avtalen og fratredelsen.

– Det er en gråsone her. Kommunen kan ikke med avtalen i hånden tvinge den avgåtte kommunedirektøren til ikke å uttale seg om avtalen. Han har ytringsfrihet. Men, i noen tilfeller vil uttalelsene kunne få konsekvenser for avtalens gyldighet, sier Strømme.

Powered by Labrador CMS