Nyheter

La fibernett for egne penger

Alle kommunale bygg i Vanylven er knyttet sammen med fibernett, og 99 prosent av innbyggerne har nå tilgang til bredbånd. Kommunen står bak den omfattende utbyggingen.

80.000 meter fiberoptisk kabel er rullet ut i kommunen i havgapet, helt sør i Møre og Romsdal. Ferje er nødvendig for å komme seg til både Ålesund og Molde, og derfor mener rådmann Einar Vik Arset det er viktig at Vanylven kan tilby innbyggere og næringsliv godt utbygd bredbånd.

Arset er imponert over at politikerne bestemte seg å satse friskt på ny teknologi. Uten støtte fra staten, men med god hjelp fra det lokale næringsliv, har kommunen bygd ut det omfattende fibernettet.

- Det er viktig at vi har tro på IKT som distriktspolitisk virkemiddel og ser potensialet for effektivisering og kvalitet gjennom digital infrastruktur, sier Arset.

Skal hundre fraflytting

Vanylven har mistet rundt 400 arbeidsplasser de siste årene, fordi skips- og stålproduksjon er flagget ut til lavkostland i Øst-Europa. I tillegg solgte staten seg ut av en mineralverksbedrift, noe som førte at 250 arbeidsplasser ble redusert til 116. Kommunen mister mange innbyggere hvert år, og nå ligger innbyggertallet på rundt 3.600.

Bredbånd skal bli den nye redningen.

- Vi er en kommune som de ser opp til på Søre Sunnmøre. Det er ingen som er i nærheten av å ha det bredbåndstilbudet vi har, sier ordfører Jan Helgøy (KrF).

Vanylven har ikke fått støtte fra verken nåværende eller forrige regjering til bredbåndssatsingen, til tross for at IKT er satsingsområde.

- Regjeringens satsing har vært litt for mye tomme ord, når det ikke følger bevilgning med, mener Helgøy.

Både ordføreren og rådmannen håper at bredbåndet vil lokke kompetansearbeidsplasser til kommunen. En høyteknologibedrift innenfor fiskeri har etablert seg, og Arset mener han ser knoppskyting flere steder.

I tillegg har han som mål at bredbånd etter hvert skal knytte de sju kommunene på Søre Sunnmøre sammen med fiber mellom rådhusene.

- Fiber mellom rådhus er en interkommunal brubygger, uten at det betyr sammenslåing av kommuner, sier han.

Umiddelbar effekt

Effektene i Vanylven, etter at alle kommunale bygg ble knyttet sammen i ett fibernett, vises allerede.

- Alle er på samme server. Det vil si at alle kommunalt ansatte har samme tilgang til e-post, sak- og arkivsystem og økonomisystem, forklarer han.

Nå er IP-telefoni rett rundt hjørnet, noe som vil gi lavere kostnader og felles sentralbord for hele kommunen.

Kommune har tatt opp et lån på knappe 7 millioner, pluss moms, for å få sitt eget fibernett. På grunn av støtte fra næringslivet må ikke kommunen betjene lånet de første seks årene.

Og optimismen råder.

- Vi er i ferd med å riste av oss den lokale depresjonen, sier Arset.

Powered by Labrador CMS