Nyheter

Ordfører Torvild Sveen (Sp) i Gjøvik er enig i at administrasjonen har for stor innflytelse på beslutningene.
Ordfører Torvild Sveen (Sp) i Gjøvik er enig i at administrasjonen har for stor innflytelse på beslutningene.

Lokalpolitikere: – Administrasjonen har for stor innflytelse

Seks av ti lokalpolitikere mener at administrasjonen har for stor innflytelse på beslutningene.Lokalpolitiker-undersøkelsen

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er ikke overrasket, sier daglig leder Gudrun Haabeth Grindaker i Norsk Kommunedirektørforum.

Kommunal Rapports lokalpolitikerundersøkelse viser at 63 prosent av lokalpolitikerne mener at administrasjonen har for stor innflytelse på beslutningene.

15 prosent av lokalpolitikerne mener at politikerne forsøker å styre administrasjonens saksforberedelse for mye. 

59 prosent mener at forholdet mellom politikk og administrasjon er preget av gjensidig tillit.

For lite handlingsrom

Ordfører Torvild Sveen (Sp) i Gjøvik er én av dem som mener at administrasjonen har for stor innflytelse på beslutningene. Han er delvis uenig i at forholdet mellom politikk og administrasjon er preget av gjensidig tillit. 

Årsaken ligger i at lokalpolitikere har for liten mulighet til å gjennomføre lokale tiltak. Da blir det mer administrering av kommunen framfor politikk, forklarer han.

– Administrasjonen gjør ikke noe galt, men handlingsrommet til lokalpolitikere er veldig lite. Det er bundet opp av nasjonale og regionale føringer, sier Sp-ordføreren.

– Kan øke handlingsrommet

Grindaker sier at hun ikke blir overrasket over at en såpass stor andel av lokalpolitikerne mener at administrasjonen har for stor innflytelse på beslutningene, fordi administrasjonen har mye ansvar. 

– Administrasjonen har ansvar for at tjenestene drives forsvarlig og de har ansvar for en forsvarlig saksbehandling som legges fram for politikerne, sier hun.

Samtidig mener hun at administrasjonen i mange kommuner kan bli bedre.

– I mange kommuner kan saksbehandlingen helt klart bli bedre. Administrasjonen kan gjøre det lokalpolitiske handlingsrommet større, sier hun.

– Skorter det på kapasitet eller kompetanse?

– Begge deler. Noen steder er det enorme saksmengder og dårlig kapasitet, noen steder skorter det nok på kompetanse. Det er alltid noen forbedringsmuligheter, sier Grindaker. 

Daglig leder Gudrun Haabeth Grindaker i Norsk Kommunedirektørforum mener administrasjonen i mange kommuner kan bli bedre til å hjelpe lokalpolitikere med å øke handlingsrommet.

– Tillit er helt sentralt

Grindaker mener det viktig at politikerne og administrasjonen diskuterer både saksutredning og kvaliteten på forholdet mellom dem.

– Det er en for lav andel at 59 prosent mener at forholdet mellom politikk og administrasjon er preget av gjensidig tillit. Det kan bli bedre fordi respekt og tillit er viktig for det felles lederskapet i en kommune. Det er viktig at det fungerer fordi det handler om innbyggernes tillit, om omdømmet til kommuner, sier hun.

Lokalpolitiker-undersøkelsen

  • Gjennomført av Kommunal Rapport i juni 2022.
  • 8.008 lokalpolitikere fikk tilsendt spørsmålene.
  • 1.426 har svart. Svarprosent 18.
  • 303 kommuner er representert. 
  • Det er niende år på rad at Kommunal Rapport gjennomfører en lokalpolitikerundersøkelse.
Powered by Labrador CMS