Nyheter

Ansatte i Eidskog kommune er skremt over ledelsens atferd i varslingssaken. De har nå varslet om kritikkverdige forhold. Foto: Thomas Frigård
Ansatte i Eidskog kommune er skremt over ledelsens atferd i varslingssaken. De har nå varslet om kritikkverdige forhold. Foto: Thomas Frigård

Nytt varsel i Eidskog: Ansatte er skremt over ledelsens atferd i varslingssaken

Et tosifret antall ansatte i Eidskog kommune har sendt et formelt varsel mot egen ledelse. De er skremt over ledelsens atferd og frykter at arbeidsmiljøet blir ødelagt i lang tid.Varslingssaken i Eidskog

Publisert Sist oppdatert

– Ingen ansatte har fram til nå sagt noe, men nå må vi bryte tausheten. Vi er skremt over ledelsens atferd i varslingssaken, og vi frykter at en rettssak vil ødelegge arbeidsmiljøet og kommunens omdømme i lang tid framover, sier en talsmann for varslerne til Kommunal Rapport.

Redd for gjengjeldelse

I midten av februar skal kommunens ledelse og varsleren i Eidskog møtes i retten, og flere av de ansatte har blitt stevnet som vitner i saken.

Både kommunen og varsleren har ansatte i kommunen på sin vitneliste, og et tosifret antall ansatte har nå sendt et varsel om kritikkverdige forhold til kommunens eksterne varslingsmottak, advokatfirmaet Campbell & Co. De har valgt å varsle anonymt i frykt for gjengjeldelse fra ledelsen.

Varslingssaken i Eidskog

En ansatt i Eidskog kommune varslet for tre år siden om kritikkverdige forhold i forbindelse med omtakseringen av eiendomsskatt.

Varsleren fulgte opp med et varsel om gjengjeldelse i fjor sommer.

Varslet omfattet fire navngitte personer, blant annet rådmannen og ordfører, og senere varaordfører.

I februar vedtok kommunestyret at rådmann Jan Reinert Rasmussen i Sør-Fron skulle behandle varslingssaken som setterådmann.

Han konkluderte med at rådmann, ordfører, varaordfører og ytterligere to ledere var inhabile i saken, og han anbefalte at han skulle få mandat til å inngå forhandlinger med varsleren.

I mai vedtok kommunestyret at de «personalrelaterte forhold i varselet» skal behandles av rådmannen, som varslerens arbeidsgiver.

Det ble vedtatt at en ekstern aktør skulle vurdere varslernes påstand om mobbing og trakassering.

Etter en lovlighetsklage opphevet Fylkesmannen vedtaket i midten av oktober.

Varsleren har stevnet kommunen for retten.

– Vi er ikke part i varslingssaken på noen måte, men vi er berørt av konsekvensene av denne saken. Varslingssaken viser tydelig de åpenbare konsekvensene av å varsle i Eidskog, og vår frykt for gjengjeldelse er sterk. Derfor har vi et sterkt ønske om anonymitet, sier den ansatte.

Frykter for arbeidsmiljøet

Varslerne har gitt Kommunal Rapport tilgang til varselet de har sendt til varslingsmottaket. Her peker de på at ledelsens holdning til varsling påvirker andre ansatte i kommunen, og de frykter at en rettssak vil være svært ødeleggende for arbeidsmiljøet.

«Det vil bli svært belastende for ansatte i kommunen å bli stevnet som vitner i saken. Vi kan ikke forstå at det å vinne slaget skal være viktigere enn å finne gode løsninger. Uavhengig av utfall, vil arbeidsmiljøet og renommeet til kommunen være ødelagt i mange år framover», skriver varslerne.

Er skremt over ledelsen

Varslerne retter kraftig kritikk mot kommunens øverste politiske ledelse.

«Det er skremmende å observere at kommunens ledelse viser så liten evne til å vurdere konsekvensene av egen atferd i denne saken. Dette gjelder både representasjon i forhandlingsmøtet, der kun omvarslet ordfører skulle representere kommunen, og hvordan det virker å være viktigere å skape uforutsigbarhet enn å lage en god prosess», heter det i varselet.

Ukjent for varaordfører

Advokatfirmaet Campbell & Co bekreftet mandag at varselet er mottatt, og de har gitt en tilbakemelding til varslerne.

«Vi finner at dette fyller kravene til lovlig varsling og er innenfor rammene for varslingsordningen. Varselet og vår vurdering av nevnte kriterier oversendes nå Eidskog kommune ved varaordfører for videre behandling», har advokatfirmaet svart varslerne.

Varaordføreren har imidlertid foreløpig ingen kjennskapet til varselet.

– Dette varselet er helt ukjent for meg, jeg har ikke sett det. Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken før jeg har lest varselet selv, sier varaordfører Per Stenslet (H) i Eidskog.

Avviser kritikk

Ordfører Kamilla Thue (Ap) er enig i at saken er krevende og negativ for alle som arbeider i kommunen, og hun skulle gjerne sett at saken hadde et annet forløp. 

– Jeg skulle ønske at saken kunne vært løst mye tidligere og på en annen måte, for eksempel gjennom rettsforlik, men det har dessverre vist seg ikke å være mulig, sier Thue.

Hun understreker at det ikke er kommunen som har tatt ut søksmål, og hun mener at det ikke kan være galt av kommunen å forsvare seg når noen har gått til søksmål. Hun viser også til at kommunen har klaget på Fylkesmannens oppheving av kommunestyrets vedtak i varslingssaken.

– Fylkesmannen har opphevet et kommunestyrevedtak på et grunnlag kommunen mener er uholdbart. Derfor har kommunen brakt saken inn for departementet. Heller ikke dette kan være kritikkverdig fra kommunens side, sier ordføreren.

Og hun føyer til:

– Jeg er også kjent med at flere av de ansatte opplever saken som ensidig fremstilt i mediene. Det er der også gjengitt alvorlige beskyldninger. Det er behov for at flere ansatte får gitt sin forklaring i forbindelse med en rettssak, sier Thue.

– Betyr det at flere ansatte har hatt innsyn i varselet?

– Jeg oppfatter spørsmålet ditt som noe avsporende. Det er saken, slik den er omtalt i blant annet Kommunal Rapport, som flere ansatte oppfatter som ensidig. Det jeg formidler er et inntrykk jeg har, over tid, fra samtaler med flere ansatte, uavhengig av varselet du viser til. For øvrig har jeg ikke mer å tilføye i saken, sier Thue. 

– Farer fram mot enkeltmenneske

Varslerne peker på at varsleren kommunen møter i retten også er en ansatt i kommunen, og de retter kritikk mot måten kommunen har møtt et varsel på.

«Det er utfordrende å se hvordan ledelsen farer fram mot et enkeltmenneske. Om målet er å sikre seg mot at det i framtiden ikke blir varslet om kritikkverdige forhold, er de i ferd med å lykkes», heter det i varselet.

Ber om mindre arroganse

Varslerne peker på at Fylkesmannen har konkludert med at rådmannen er inhabil i varslingssaken, og kommunestyrets vedtak om at rådmannen skal følge opp varsleren er opphevet. De mener at dette betyr fører saken tilbake til setterådmannen. De ansatte mener tiden er inne for å se etter forbedring i stedet for det de betegner som en konfliktlinje mot egne ansatte, Fylkesmannen og departementet.

«Vi frykter at arbeidsgiveren svekker omdømmet til kommunen. Mer ydmykhet og mindre arroganse, mindre person og mer sak ville kunne løse denne og framtidige problemer på en langt smidigere måte», står det i varselet.

Finne løsning utenfor retten

Varslerne mener at kommunen i særdeleshet må ta ansvar for å finne løsninger som gjør at saken kan løses utenfor rettslokalet. Varslerne mener at saken ikke hører hjemme i en rettssal.

«Vi tviler på at kommunens ledelse har reflektert over signalene de sender ut i denne saken. Vi ber om at dette varselet tas på største alvor og at kommunen gjør sitt til at framtidig arbeidsmiljø ikke ødelegges», skriver varslerne.

Ønsket minnelig løsning

Jørn Mejdell Jakobsen er advokat for varsleren i Eidskog-saken. Han presiserer at varslingssaken til hans klient ikke omhandler noen andre ansatte i kommunen enn de fire navngitte personene som det er varslet mot. Han har imidlertid forståelse for at ansatte i Eidskog føler situasjonen som belastende.

– Det har hele tiden vært et tema for oss at saken ikke skal gå ut over arbeidsmiljøet, derfor har vi ønsket å komme fram til en minnelig løsning utenfor rettssalen, slik at de ansatte blir skånet. Det har vi ikke lykkes med. Utover dette vil jeg ikke kommentere saken, sier Jakobsen.

Powered by Labrador CMS