Nyheter

Oppegård kommune mottar DOGA-merket for det nye sykkelhotellet ved Rosenholm stasjon. Foto: Espen Grønli
Oppegård kommune mottar DOGA-merket for det nye sykkelhotellet ved Rosenholm stasjon. Foto: Espen Grønli

Oslo og Oppegård hedres for design

Fire offentlige prosjekter får utmerkelsen DOGA-merket i dag, onsdag. DOGA

Publisert Sist oppdatert

DOGA

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Visuell profil

Ett av prosjektene som nå får sin heder, er den visuelle identiteten til Oslo kommune. Omprofileringen ble mye omtalt i fjor og fikk både ros og ris av dem som kastet seg inn i debatten.

Før omprofileringen hadde byens om lag 250 kommunale virksomheter egen logo, noe som ga et fragmentert inntrykk. For snart fem år siden satte derfor daværende byråd i gang arbeidet med å samle alle kommunens virksomheter under ett flagg.

Den nye visuelle profilen er basert på bybildet i Oslo. Skrifttypen bygger på byens gateskilt, mens farger er hentet fra byens fasader og natur. Byvåpenet med St. Hallvard ble beholdt, og utgjorde også utgangspunktet for den nye logoen.

Oslo kommune anslår at de sparer 40 millioner kroner årlig ved å gå over til én visuell identitet. Juryen er imponert over resultatet, og fremhever hvordan kommunen og designerne har utført prosjektet med ærefrykt og respekt.

Bymiljøetaten i Oslo får også en utmerkelse av DOGA for opparbeidelsen av Nedre Foss bypark langs Akerselva. Området som nå er oppgradert, var i mange år preget av forfall og glemsel. 

Bymiljøetaten ønsket å fylle området med gode fellesrom og aktiviteter, til glede for byens befolkning. Våren 2017 sto et mangfoldig parkområde klart til bruk, med lekeplass, elvepromenade, tribune og fisketrapp.

Sykkelhotell

Oppegård kommune får DOGA-merket for det som omtales som et «uvanlig og smart sykkelhotell ved Rosenholm togstasjon». Sykkelhotellet på Rosenholm stasjon er veldig fint gjort både med tanke på plasseringen under broen og med tanke på at man har skapt et vakkert element med et nesten skulpturelt uttrykk. Muligheten er godt sett og løsningen er smart tenkt. Dette bør være et eksempel til etterfølgelse når det gjelder hvordan man kan ta utnytte ubrukte byrom på nye, smarte måter,» skriver juryen om Oppegårds sykkelparkering.

I tillegg til disse kommunale prosjektene, hedres også Forsvarsbygg for tilbakeføring av tidligere skytefelt.

Bymiljøetaten i Oslo mottar DOGA-merket for Nedre Foss bypark. Tomasz Majewski
Bymiljøetaten i Oslo mottar DOGA-merket for Nedre Foss bypark. Tomasz Majewski
Powered by Labrador CMS